Postoje mnoge kombinacije koje jede gotovo svaka osoba i koje savršeno pašu, ali rade nam više štete nego koristi, prenosi Pink Villa.
Zbog užurbanog načina života jako malo pažnje posvećujemo hrani koju jedemo. Dođemo kući s posla, osjetimo snažnu glad i posegnemo za prvim što nam se nađe na putu. Uz to, bitno je da je vrlo jednostavna i brza priprema. Mnoge kombinacije namirnica mogu loše utjecati na probavni sustav i stvoriti mučninu, bolove i vjetrove.
Voda i hrana
Nerijetko ljudi uz obrok uzimaju čašu vode ili soka, ali to je jako štetno za organizam. Voda razrijeđuje kiseline u želucu koje su bitne za probavljanje hrane. Radije popijte čašu vode prije jela kako biste spriječili prejedanje.
Ovo su najzdravije države, pogledajte gdje je Hrvatska:
Banana i mlijeko
Ovo je druga grozna kombinacija koja stvara osjećaj težine u trbuhu. Također, može dovesti do letargije - stanje umora, zamora, premora ili nedostatka energije za normalno funkcioniranje organizma. Ako volite ovu kombinaciju u obliku shakea dodajte muškatnog oraščića, kardamom ili cimet za bolje probavljanje.
Sir i grah
Vrlo česta kombinacija u meksičkoj kuhinji, ali dovodi do nadutosti, plinova i drugih problema s probavom. Ako imate slabiji probavni sustav izbjegavajte sir i grah zajedno.
Sok i žitarice
Mnogi vole piti sok uz žitarice i misle kako im to daje energiju za ostatak dana. Ipak, treba napomenuti da kiseline u voćnim sokovima poput soka od naranče mogu spriječiti razgradnju ugljikohidrata jer utječu na aktivnost enzima. Sok možete piti oko sat vremena prije ili nakon što pojedete žitarice.
Rajčica i krastavac
Jako popularna kombinacija dvije namirnice pogotovo u ljetnim mjesecima kada su to dva glavna sastojka svih salata. Ipak, taj spoj i nije baš zdrav jer im je potrebno potpuno drugačije vrijeme da se probave. Jedite ih radije odvojeno.
Krumpiri i meso
Nezamislivo je jesti krumpire bez mesa, pa tko ne voli tu kombinaciju? Nažalost, nezdravo je i stvara osjećaj težine. Dok krumpir zahtjeva alkaloidnu probavnu tekućinu, meso zahtijeva kiselu. To može dovesti do žgaravice i plinova.
Pivo i orašasti plodovi
Na kućnim tulumima i u kafićima često se uz pivo posluže orašasti plodovi, najčešće kikiriki, a ljudi ne znaju da to nije najzdravija kombinacija namirnica za tijelo. Slani orašidi dovode do dehidracije, a samim time pijete sve više i više piva. Velika količina piva dovodi do nadutosti, ali i do debljanja ako ju pijete često.
Jogurt i voće
Omiljeni doručak ili užina često je jogurt s voćem, ali bakterije iz jogurta u dodiru sa šećerom iz voća stvaraju toksine, dovode to alergija i prehlade. Također, kiseline iz voća i proteini iz jogurta mogu utjecati na probavu. Jogurt uzmite s medom, cimetom i grožđicama umjesto sa svježim voćem.
Ne postoje dokazi da tekućine škode probavi. Dapače, potpomažu probavi. Voda neće "razrijediti" kiselinu. Malo guglanja prije objave članka ne škodi...