Budite oprezni pri berbi medvjeđeg luka jer ima otrovne dvojnike - mrazovac, čemerika i đurđica izgledaju slično, ali miris ima je različit. Medvjeđi luk najbolje je jesti u svježem obliku jer osušen gubi ljekovita svojstva. Možete ga i zamrzavati, no želite li ga dulje očuvati, najbolje je da ga držite u ulju, a u hladnjaku može stajati desetak dana.
Piletina s maslacem i medvjeđim lukom
Sastojci:
1 vezica medvjeđeg luka
1 glavica crvenog luka
1 žlica limunova soka
4 žlice peršina
250 g maslaca
sol, papar
Za meso:
4 komada pilećih prsa
4 žlice ulja
sol, papar
Priprema:
Medvjeđi luk i crveni luk sitno nasjeckajte, začinite solju, paprom, limunovim sokom i peršinom, a zatim pomiješajte s omekšalim maslacem. Smjesu stavite na prozirnu foliju, oblikujte valjak (promjera 3 cm), omotajte folijom i stavite otprilike sat vremena u zamrzivač. Meso posolite i popaprite, a potom ga pržite u ulju oko 7 minuta s obje strane. Vruće meso izvadite na tanjure i na svaki odrezak stavite komadić aromatičnog maslaca. Poslužite uz rižu kao prilog.
w︆w︆w︆.︆Ki︆s︆s︆tok︆.︆c︆o︆m