Tabletica spasa

Popijte aspirin dnevno i smanjite opasnost od raka

\'lijekovi aspirin\'
Arhiva VL
07.12.2010.
u 19:05

Primjena ovog lijeka u obrani od raka najučinkovitija je u dobi od 45. do 50. godine, kada se razvija većina tumora

Tabletica od 75 miligrama aspirina dnevno smanjuje smrtnost od raka 20 do 30 posto, pokazala je dosad najopširnija studija o utjecaju tog lijeka na zdravlje provedena na 25.570 pacijenata, piše Times. No, osim učinkovitosti aspirina, dokazano je i kako kalcij dodatno poboljšava utjecaj lijeka.

Prevencija je ključna

Primjena aspirna, objašnjava Times, u obrani organizma od raka pokazala se najučinkovitijom u dobi od oko 45. do 50. godine, upravo kada se većina vrsta raka počinje razvijati. Znanstvenici pozdravljaju ovakve nalaze, no upozoravaju kako oni ne znače da sve odrasle osobe odmah trebaju početi svakodnevno žvakati aspirine i živjeti sigurno od karcinoma. Ovo je tek smjernica, ističu, kako bi se ljude u srednjim godinama upozorilo na rizik od krvarenja u organizmu poput moždanog ili srčanog udara, a koje djelomično može spriječiti aspirin. Farmakolog dr. Dinko Vitezić objašnjava kako pozitivan učinak aspirina nije novost te da su o ovoj temi dosad provedene brojne studije, no ne bi ga baš tako otvoreno nazvao lijekom protiv raka.

– Aspirin nedvojbeno ima znatan preventivni učinak kod malignih bolesti, a regulatorne agencije i proizvođač nakon ovakvih rezultata vjerojatno će pokrenuti dodatna istraživanja o učinkovitosti lijeka. To bi moglo promijeniti indikacije za aspirin kao preventivni lijek za maligne bolesti – objašnjava riječki farmakolog, uz ogradu da studiju nije pročitao. Doktorica Tajana Silovski upozorava da studije lijekova moraju biti jasno osmišljene i kontrolirane.

Učinkovitost nije upitna

Pacijenti koji su podvrgnuti studiji trebaju biti praćeni tijekom cijelog razdoblja i mora im biti mjerena količina lijeka da bi se moglo govoriti o egzaktnim rezultatima. – Aspirin ima mjesto u primjeni kod kardiovaskularnih bolesti i često se primjenjuje, no vrlo je teško nazvati ga lijekom protiv raka – objašnjava onkologinja.

Ključne riječi

Komentara 11

GU
Gustavo
19:26 07.12.2010.

Idem popit odmah jedan od 500 mg zlu ne trebalo.

OB
-obrisani-
19:42 07.12.2010.

J.ebem te Tanja umobolnu.Meni treba neka Kuna za preživit,a ne tableta.J.ebo te i onaj tko je naručio ovaj članak.

DU
Deleted user
06:26 08.12.2010.

Farmaceuti bi nam htjeli prodavat Aspirin i slična sranja kao \"paušal\" da im nešto plaćamo i dok nismo bolesni.Ovaj plaćeni oglas se danas vrti i u jutarnjem i u drugim listovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije