OPREZ

Postoji šest tipova bradavica: Otkrijte oko kakvih biste se trebali zabrinuti!

Foto: The Hospital Group
1/6
08.05.2019.
u 15:43

Svim ženama se preporučuje da svaki mjesec temeljito pregledaju dojke, tražeći nove kvržice koje prije nisu primijetile, a postoje i dalje bez obzira na menstrualni ciklus.

Stručnjaci su otkrili različite vrste bradavica koje se klasificiraju kao medicinski 'normalne', kao i znakove upozorenja zbog kojih trebate pripaziti. Žene bi trebale pripaziti na neočekivane promjene u položaju bradavica, te bi svakako trebale posjetiti liječnika ako se pojavi nova kvržica, piše Dailymail.

Izbočena

- Areola je u ovom slučaju mala, ružičasta, pigmentirana površina koja kruži oko bradavice. Ova pojava može uzrokovati nelagodu u odabiru odjeće i donjeg rublja, međutim, nema razloga za brigu, jer se lako može ispraviti. 

Foto: The Hospital Group

Velika i mala

Bradavice dolaze u različitim oblicima i veličinama, a ne postoji prevelika ili premala bradavica, stoga nema razloga za brigu. 

Foto: The Hospital Group

Dlakava

Sve žene (a osobito muškarci) imaju folikule dlake na areoli, a dlaka može varirati zavisno od boje, debljine i teksture. Na dlaku može utjecati i etnička pripadnost, a ponekad trudnice primjećuju zadebljanje dlake tijekom trudnoće, iako je sve to potpuno normalno. Hormonske promjene kao što je nova kontracepcijska pilula također mogu uzrokovati rast dlake oko bradavica i na mjestima na koja niste navikli, no opet, svi su 100% normalni.

Foto: The Hospital Group

Izvrnuta

Ako ste uvijek imali izvrnute bradavice, o tome se ne morate brinuti. Svakako pazite na bilo kakve iznenadne, neočekivane promjene u položaju bradavice.

Foto: The Hospital Group

Ravna

Ravnu bradavicu karakterizira njihov položaj na areoli, a umjesto da se pojavljuju van dojke, često izgledaju potpuno ravno bez obzira na uzbuđenje ili hladne osjete vremena. Međutim, ni ovo vas ne bi trebalo zabrinjavati.

Foto: The Hospital Group

Podignuta

Kada je areola podignuta i natečena, to je obično posljedica prekomjernog tkiva u području areole koje često može biti nasljedno ili posljedica hormonalnih promjena tijekom puberteta. To je također znak povećanih razina hormona koji se javljaju u trudnoći ili tijekom mjesečnog menstrualnog ciklusa.

Foto: The Hospital Group

Svim ženama se preporučuje da svaki mjesec temeljito pregledaju dojke, tražeći nove kvržice koje prije nisu primijetile, a postoje i dalje bez obzira na menstrualni ciklus. Prema NHS-u, 90 posto kvržica u grudima nije kancerogeno, ali uvijek je najbolje da ih pregleda liječnik.

Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
02:10 09.05.2019.

A kakve ima žaba krastača Mrak Taritaš?...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije