Dok djeca koja odrastaju u obiteljima prirodno uče svakodnevne vještine poput kuhanja i pospremanja kroz jednostavne životne situacije – gledajući roditelje dok kuhaju večeru ili pomažući im u pripremi doručka – djeca u centrima za nezbrinutu djecu često nemaju te prilike. Umjesto toga, njihovi obroci uglavnom dolaze iz profesionalnih kuhinja, što znači da ne sudjeluju u procesu pripreme hrane. No, u posljednjih nekoliko godina, u centrima se nastoji ublažiti taj nedostatak omogućujući djeci da pripremaju jednostavnije obroke uz pomoć odgajatelja. Ove aktivnosti su korak naprijed, ali nedovoljno da ih potpuno pripreme za samostalan život. Nažalost, statistike pokazuju da popunjenost domova zadnjih godina premašuje njihove kapacitete. Prema prošlogodišnjim podacima preko 900 djece u Hrvatskoj smješteno je u domovima i stambenim zajednicama za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Velik broj mladih koji napuštaju sustav socijalne skrbi bori s prilagodbom na samostalan život, često zbog nedostatka osnovnih životnih vještina.
Kaufland je prepoznao ovaj izazov i sa željom da štićenicama Centra za djecu Zagreb pruži priliku da nauče kuhati, steknu samopouzdanje i osjete radost zajedničkog stvaranja, pokrenuo je projekt „Kaufland škola kuhanja“ za koji se prijavilo 11 djevojčica i djevojaka u dobi od 11 do 17 godina.
Kroz ciklus od šest radionica, djeca su učila od vrhunskih stručnjaka iz Veleučilišta Aspira, kao što su chefovi Damir Tomljanović, Gostimir Dragić i Nikša Boban. Na radionicama su obuhvatili sve - od osnovne opreme i jednostavnih jela, preko pripreme mesa, salata i priloga, jela na žlicu, tjestenine i rižota, do pripreme kruha i raznih deserata. Svaka radionica bila je nova prilika za učenje, smijeh i druženje.
Suradnja s Centrom započela je na poziv Kauflanda i njihov prijedlog za ovakvu aktivnost odmah je naišao na odobravanje. Ravnateljica Centra za djecu Zagreb, Jasna Ćurković Kelava, izjavila je da ju je posebno iznenadio izuzetno dobar odaziv i interes za radionice.
- Obično interes opadne kada vide što se događa i shvate da se moraju angažirati, ali ovo im je bilo vrlo atraktivno. Posebno su se razveselile kada su čule da će ih podučavati poznati chef Damir Tomljanović. Mogu sa sigurnošću reći da ni jednu od aktivnosti do sada nisu tako svesrdno prihvatile i rado sudjelovale - rekla je.
Dodaje da iako već sada sudjeluju u pripremi svojih jela, ove radionice su im omogućile da podignu svoja znanja i kulinarske kompetencije na višu razinu te da nauče spremati nova jela.
Slatki oproštaj s Ivanom Čuljak
Posljednja radionica u ciklusu, vođena poznatom slastičarkom Ivanom Čuljak, bila je pravi šećer na kraju. Djevojke su s oduševljenjem prionule izradi brownie cheesecaka i mini štrudlica od jabuka, dok su Ivana i njezina ekipa pažljivo pratile svaki njihov korak otkrivajući im male tajne velikih majstora pri pripremi deserata.
Dok su miješale sastojke i slijedile Ivanine upute, djevojke su se međusobno bodrile i šalile. Radni stolovi bili su prekriveni brašnom, čokoladom i voćem dok su se djevojke natjecale koja će ljepše ukrasiti svoj desert, a Ivana strpljivo odgovarala na sva njihova pitanja. Bilo je tu i ponešto prosutog šećera, ali to je samo dodavalo čaroliju trenutku. U zraku se osjećala prava slastičarska magija, a atmosfera je do zadnjeg trenutka bila ispunjena smijehom i veseljem. Ivana je s osmijehom rekla kako joj je bilo vrlo zanimljivo i intenzivno jer su djevojke imale puno pitanja.
Radionice su mladima pružile osjećaj postignuća i samostalnosti, dok su ih ujedno podučavale važnosti higijene, organizacije i preciznosti u kuhinji, što su vrijednosti koje je Ivana posebno naglašavala.
- Drago mi je što su polaznice bile toliko zainteresirane, ovakvih radionica i projekata općenito treba biti što više. Pripremali smo deserte koji su jednostavni i brzo gotovi i koje će u budućnosti moći same pripremati. Prvenstveno sam im željela prenijeti koliko je važno biti čist i uredan u kuhinji jer je to vrlo bitno, ali i zašto je preciznost iznimno važna u slastičarstvu - istaknula je Ivana.
Uspomene koje ostaju
Na kraju, kada su svi deserti bili gotovi, svi su se zajednički okupili za stolom kako bi uživali u plodovima svoga rada dok se miris svježe pečenih štrudlica i kremastog cheesecakea širio prostorijom.
Emocije su bile na vrhuncu kada je došao trenutak za oproštaj. Djevojke su se grlile s Ivanom, a neke su čak pustile i suzu, žalosne što se radionica završava. Ivana je istaknula koliko su ovakvi projekti važni.
Na samom kraju, djevojke su dobile certifikat za završenu radionicu i poklon paket kao znak priznanja za njihov trud i zalaganje. Svaka djevojka je ponosno primila svoj certifikat, svjesna koliko je naučila i koliko je napredovala tijekom ovih radionica.
Kada su se posljednji deserti ohladili, a prostorija se ispraznila, ostao je osjećaj zajedništva i radosti. Djeca su ponijela sa sobom ne samo recepte, već i uspomene koje će dugo pamtiti i s osmijehom ih se prisjećati.
Gledajući unaprijed
Projekt "Kaufland škola kuhanja" trenutno se provodi samo u Zagrebu, ali postoji nada da će se proširiti i na druge gradove. Osim kulinarskih vještina, mladi iz domova trebaju podršku u raznim područjima kako bi se uspješno prilagodili samostalnom životu.
- Imamo mnogo osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji će nakon završetka srednje škole boraviti u našim stambenim zajednicama. Znanje o kuhanju i sposobnost pripreme jednostavnijih jela bit će im vrlo korisni kako bi mogli preuzimati brigu o sebi, objasnila je ravnateljica Centra.
- Djevojke će unutar svojih podružnica i skupina sigurno pokazivati drugoj djeci što su naučile. Vrlo rado će pokazati svoje novo stečeno znanje i biti ponosne što su sada glavne kuharice u svojoj skupini - dodala je.
Kauflandova radionica pokazala je da je kuhanje mnogo više od jednostavne pripreme hrane – to je prilika za povezivanje, učenje i stvaranje lijepih trenutaka koji ostaju zauvijek.
- Izrazito mi je drago da surađujemo s tako velikim lancem trgovina kao što je Kaufland i sa zadovoljstvom ćemo nastaviti suradnju s njima. Svaki put se posebno angažiraju i zato se veselim njihovim budućim projektima i prijedlozima - zaključila je ravnateljica Centra, Jasna Ćurković Kelava.
Sadržaj donosimo u suradnji s Kauflandom.