turistička patrola

Presudio jedan bod: Rovinj je ovogodišnji grad pobjednik!

'03.02.2009., Rovinj - Grad Rovinj. Photo: Zarko Basic/Poslovni dnevnik/PIXSELL'
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
1/3
14.08.2012.
u 12:18

Rovinj, jedno od najromantičnijih mjesta na Mediteranu, savršeno je mjesto za sve one koji žele osjetiti dašak minulih vremena

Putujući od Cavtata do Umaga, obilazeći mnoga izvanredna turistička mjesta na našoj lijepoj obali, bilo je teško odlučiti se za pobjednika turističke patrole 2012. Pogotovo što bih, osobno, najradije ljetovao na mjestima kao što su otok Mljet i Mali Lošinj (volim tiha i lijepa mjesta bez gužve i tobogana) koji nisu dobili odveć puno bodova, ali, uzevši u obzir sve parametre koji su ocjenjivani, pobjednik je prekrasni Rovinj!

Evo kako to izgleda, malo detaljnije i argumentiranije, po rubrikama koje sam ocjenjivao:

Urednost, izgled mjesta, čistoća, zaštita okoliša donose maksimalnih 10 bodova! Rovinj, jedno od najromantičnijih mjesta na Mediteranu, savršeno je mjesto za sve one koji žele osjetiti dašak minulih vremena. Kako je stari grad nastao na skučenom prostoru, tako su njegove ulice zbijene, a kuće visoke. S morske je strane grad opasan visokom obalom i zidovima kuća sagrađenih na liticama, što besprijekorno čistome gradu daje čaroban izgled!

Hoteli – također 10 bodova. Grad koji ima dva hotela s pet zvjezdica (Lone i Monte Mulini), zatim nekoliko sa 4 zvjezdice, ali i one od 3 i 2 zvjezdice, svakom hotelskom gostu ostavlja dovoljno prostora da odabere ono što želi ili, bolje rečeno, ono što mu se uklapa u budžet za godišnji odmor. Što god odabrali, turisti su istom pažnjom i ljubaznošću primljeni u ovaj lijepi grad.

Kampovi – 10 bodova. U neposrednoj okolici Rovinja ima nekoliko kampova (Amarin, Polari, Veštar, Valdaliso i Porton Bjondi sa 3 zvjezdice) nešto udaljeniji su oni od 2 i 1 zvjezdicu, a izdvajam Valalta (Naturist kamp) sa 4 zvjezdice i bogatom ponudom za one zahtjevnije kamping goste. Smještajni kapaciteti su odlični i nema bojazni da kao turist nećete pronaći kamp za sebe. Ipak, bukiranje putem interneta danas je obvezna varijanta planiranja ljetovanja.

Apartmani – čistih 10 bodova. Apartmana za unajmljivanje u Rovinju i okolici ima toliko da popis izgleda kao telefonski imenik. Ima tu ekskluzivnih apartmana, apartmana u sklopu hotelskog naselja, apartmana u sklopu kampova, zatim malih privatnih apartmana, apartmana s bazenom, apartmana s pogledom... Nadam se da je obrazloženje dovoljno.

Zabavni život – 9 bodova. Osim brojnih café barova, u Rovinju preporučujem posjet MONVI multimedijalnom kompleksu koji nudi širok spektar usluga, od diskokluba i velike terase preko pizzerije do internet caféa i art galerije. Mjesto je to gdje su vrijeme provodili, još tamo osamdesetih, mnogi roditelji mladih koji danas tamo zalaze. Novi koncept djelovanja nudi koncerte na otvorenome u Amfiteatru, partyje elektroničke glazbe... Ipak, jedino je to mjesto gdje turist može dočekati zoru u Rovinju pa zato jedan bod manje.

Kulturni, sportski i zabavni sadržaji – 9 bodova. U Rovinju se svake godine održavaju brojne zabavne, kulturne i sportske manifestacije. Izdvojio bih neke od njih: Regata brodica s latinskim jedrom, Salsa festival, Večeri ribarske tradicije, Festival mediteranske glazbe, Izložba Grisia, Rovinjska noć, Festival argentinskog tanga, blagdan Sv. Eufemije, povorka batana (tradicionalne rovinjske brodice), Weekend media Festival... Sport? Biciklizam, pješačenje, ronjenje, udičarenje i podvodni ribolov, tenis, nogomet, jahanje, kayaking, lov, slobodno penjanje... Mudrome dosta!

Opskrbljenost – deset bodova. U Rovinju turist može pronaći apsolutno sve što mu treba koliko god zahtjevan bio. Strankinje s kojima sam razgovarao bile su oduševljene time da tako jedan pitoreskni gradić ima sve što im treba, čak i više od toga.

Urednost i opremljenost plaža – 9 bodova. Plaža Baluota, atraktivna stjenovita plaža podno crkve sv. Eufemije, gdje se i po noći, zbog posebnog osvjetljenja, može kupati do mile volje. Tu su i plaže na Zlatnom rtu s uređenim ulazima u more i nekoliko ugostiteljskih objekata, zatim Škaraba čije ravne stijene privlače sve one koji se vole izležavati i sunčati, o plažama na otocima Sv. Andrija i Sv. Katarina da i ne govorim. Ima tu još brojnih plaža i kad sad razmislim o njima, možda sam ipak trebao dodijeliti maksimalnih 10 bodova (mea culpa!).

Promet, javni prijevoz – 7 bodova. Najslabija karika grada Rovinja upravo je parking. Dobro je što je promet kroz stari grad zabranjen pa su šetnje obitelji s djecom neometane i opuštene. Što se parkirnih kapaciteta tiče, dodijelio bih 4 boda za stari grad, ali sam svjestan da nije moguće, kao ni u Dubrovniku, izmisliti parkirna mjesta tamo gdje ih nema. Možda jednog dana, ako građani izaberu nekog svemoćnog gradonačelnika kao što ih imaju neki drugi hrvatski gradovi, nikne neka nova podzemna garaža. Ne dao Bog većeg zla!

Opći dojam i gostoljubivost – maksimalnih 10 bodova. Da mogu, tu bih dodijelio još koji bod. Ljubaznost ljudi koji žive u Rovinju na toliko je visokoj razini da se nisam mogao prestati čuditi činjenici da nisam milijunaš u superluksuznom hotelu, već slučajni turist s flekom od znoja na majici i poderanom desnom tenisicom. Kao što rekoh, ovome gradu ne treba TZ. Njegovi građani najbolji su mu mogući PR!

Na kraju, citirat ću dio turističkog promotivnog materijala koji potpisujem u cijelosti:

“Romantičan i tajanstven, ali isto tako i pun mogućnosti za nezaboravan provod, Rovinj postaje i ostaje grad u koji se poželite vratiti!”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije