Smanjenje težine

Pretilost u žena povezana sa smanjenom plodnošću

vaga
Arhiva
05.04.2010.
u 16:36

Australski znanstvenici vjeruju da prehrana koja obiluje mastima može oštetiti jajne stanice u jajnicima

Australski znanstvenici vjeruju da prehrana koja obiluje mastima može oštetiti jajne stanice u jajnicima te ih spriječiti da postanu zdravi embriji. Istraživači sa Sveučilišta Adelaide napominju kako se već dugo sumnja da pretilost može onemogućiti začeće.

Njihova testiranja provedena na životinjama pokazala su da masti znatno utječu na jajne stanice prije oplodnje te im tako onemogućuju normalan razvoj u embrije. Uzrok je tome protein prisutan u stanicama koje bi jajnim stanicama trebale osiguravati hranjive tvari.

Znanstvenici vjeruju da se na taj protein može djelovati lijekovima i tako ukloniti negativan utjecaj loše prehrane na izglede za začeće. Zasad je najučinkovitiji način održavanja plodnosti pretilih žena smanjenje težine najmanje pet do deset kilograma, zaključuju istraživači.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije