sitno, ali bitno

Pripazite na kilograme savjetima za svakodnevnu primjenu

Salata
Arhiv VL-a
21.03.2010.
u 08:00

Korak po korak, iz dana u dan, možemo pripaziti na svoju prehranu, što sugoročno znači bolje zdravlje i manje kilograma.

Ako ne morate skinuti puno kilograma, nego tek malo pripaziti na svoju liniju, zaboravite na stroge i brze dijete, opsesivno brojanje kalorija i gladovanje. Dovoljno je uvesti sasvim male promjene u uobičajenoj prehrani, jer one mogu uvelike poboljšati vaše zdravlje i kontrolirati kilograme na dugoročnom planu. Uz vrlo malo truda možete svom tijelu učiniti puno dobra.
Neke je savjete kratko prokomentirao i Nenad Bratković, nutricionist.

1. Smanjite unos soli
Pripazite koliko puta protresate soljenku. Jednim protresanjem jelu dodajete oko pola grama soli, pa ako svaki put protresete soljenku jednom manje, poštedjet ćete se devet grama soli dnevno.
Inače, preporučena dnevna doza je četiri do pet grama, pa i najmanje smanjenje dnevnog unosa soli ima značajan utjecaj na zdravlje, odnosno na snižavanje tlaka, te smanjivanje rizika od srčanog udara i srčanih bolesti.

2. Manje soli
Smanjite količinu šećera koji stavljate u čaj ili kavu sa dvije žličice na jednu. Ovako možete u organizam unijeti i do 30 grama šećera dnevno (izračun za šest šalica dnevno). Budući da jedna čajna žličica ima oko 15 kalorija, možete lako izračunati koliko manje kalorija ćete unijeti u organizam.

3. Pripazite na šećer u kavi i čaju
Izbjegavajte proizvode koji na popisu sastojaka imaju hidrogenirane masti. To su obično jeftini kolači, keksi i razne pite. Zasićene masnoće, povećavaju rizik od srčanih bolesti više nego bilo koja druga hrana.

4.Krto i nemasno meso
Ako sa svog komada piletine ogulite kožu, unijet ćete u organizam oko četiri grama masti manje, a da nećete niti primijetiti. Isto tako, možete kupiti tanku pancetu, s manje masnog dijela, pa ovako možete unijeti i do 10 grama masnoća manje s dva obroka koja sadrže pancetu.
Valja naglasiti, ističe Bratković, da su pileća prsa nutritivno vrjednija (imaju više krtog mesa i manje masti) od ostalih komada piletine. Skidanje kože s komada mesa je nešto što je poznato, ali možda nam često ne padne na pamet.

5.Oprez sa zašećerenim pićima
Zašećerena gazirana pića zamijenite vodom i smanjit ćete unos šećera za 40 grama po soku, koliko mnogi sadrže. Jedna limenka nekih takvih sokova sadrži, na primjer, oko osam žličica šećera. Radi se o pićima, dodaje Bratković, koja su "prazni kalorijski unos", odnosno nemaju nutritivne vrijednosti, a imaju puno kalorija.

6.Kikiriki ne, bademi da
Ako se uhvatite da nesvjesno i nepotrebno grickate kikiriki, zaustavite se. U šaci kikirikija koja sadrži 100 grama imaju 622 kalorije, kojih se kasnije možete riješiti s tek sat vremena plivanja.
No, Bratković ističe da ne treba nikako izbjegavati bademe i orašaste plodove kojima bi trebalo dati veliku prednost pred slanim kikirikijem.

7. Oprez sa šećerom, ne samo masti
Pojedite radije jedan keks s više masti, nego da pojedete dva ili tri s manje masti, misleći kako se zdravo hranite. Većina hrane s manje masti napravljena je tako da sadrži više šećera. Jedan keks bez masti može sadržavati i dvostruko više šećera nego običan keks. Dakle, ne treba imati na umu samo masnoće, već i šećer.

8. Luk kao obrok voća ili povrća
Dodajte svom obroku još jedan luk. Luk od 80 grama u nekom gulašu ili slično približit će vas preporučenom dnevnom unosu voća i povrća. Isto tako, žitaricama dodajte voće. Cilj je pet obroka u danu koji sadrže voće ili povrće.

Ključne riječi

Komentara 1

DA
dancercro
15:24 21.03.2010.

Kopija clanka iz Daily Mail-a! Hrvatski novinari pisat svoj materijal ne znaju, a da ne pricam o prijevodu tudeg. Fuj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije