Jesu li vam ikada rekli da ste izbirljivi u jelu? Moguće je da postoji znanstveno objašnjenje za vašu izbirljivost - vi ste superkušač, prenosi metro.co.uk.
Okusni pupoljci prekrivaju naš jezik, a na njima su receptori koji mozgu šalju signal o tome što jedemo. Superkušači su osobe koje imaju više okusnih pupoljaka od prosječne osobe. Iako zvuči kao dobra stvar, oni zapravo mogu učiniti hranu nepodnošljivom i promijeniti joj okus.
Uz veći broj okusa, za superkušače se smatra da imaju gen TAS2R38, što ih čini ekstra osjetljivima na 6-n-propiltiouracil (PROP). To pojačava gorčinu u hrani, ali neki superkušači navode kako su im slani i slatki okusi prejaki, umjesto toga više vole blage okuse. Na suprotnom kraju spektra su ‘nekušači’, koji imaju manje okusnih pupoljaka i hrana im je bezukusna.
Procjenjuje se da je do 25% ljudi superkušači (kod žena je veća vjerojatnost).
Kako biste otkrili jeste li superkušač, isprobajte hranu sa sljedećeg popisa:
brokula
špinat
kava
pivo
čokolada
prokulice
repa
grejp
Vjerojatno ćete već znati jesu li mnoge namirnice na tom popisu one koje ne volite, a obratite pozornost osjetite li u njima gorčinu. Postoji i druga metoda, koja je pomalo nesigurna, ali može biti zabavan eksperiment. Za svako testiranje trebat će vam naljepnica s rupom u sredini, plava boja za hranu te povećalo.
Stavite kap boje na kraj jezika prije nego što promućkate malo vode po ustima i isplazite jezik. To bi vam trebalo malo isušiti jezik, tako da ćete moći staviti naljepnicu preko područja plave boje. Do tog trenutka trebali biste vidjeti okusne pupoljke koji su još uvijek ružičaste boje. Pažljivo izbrojite svaki okusni pupoljak.
Ako imate više od 30 okusnih pupoljaka, to znači da ste superkušač. No ako ih imate manje od 15, to znači da ste nekušač.
Korisnik TikToka otkrio kako napraviti popularni Big Mac umak: