Sigurno vam se nekoliko puta dogodilo da vam ostane umaka za tjesteninu od večere i onda ne znate što biste s njim. Srećom, postoji nekoliko načina da produžite rok trajanja ostatku umaka za tjesteninu, a najbolji način je da ga pohranite u staklene boce ili neki drugi, hermetički zatvoren spremnik. Nakon što se posuda zatvori, može se držati u hladnjaku i na taj način će trajati najmanje četiri ili pet dana. Međutim, ako umak nećete koristiti unutar tjedan dana, može se staviti i u zamrzivač, piše Express.
Pečete jaja za doručak na suncokretovom ulju? Nakon ovog vjerojatno više nećete:
Naime, može se čuvati u malim posudama, ali ako imate ograničen prostor, umak se može staviti i u vrećice za zamrzivanje. Zamrzavanje začina zadržat će autentični okus do šest mjeseci, tvrde stručnjaci. Također preporučuju i da pripazite se umak odmrzava na sobnoj temperaturi nekoliko sati, kako biste imali najbolji okus, te da izbjegavate korištenje mikrovalne pećnice za proces odmrzavanja.
- Umaci na bazi rajčice dulje ostaju svježi zbog kiselosti rajčice koja djeluje kao prirodni konzervans. S druge strane, umake na bazi mlijeka, kao što je onaj koji se koristi u carbonari, najbolje je jesti odmah - objasnili su.
Jedna Tik Tok korisnica nedavno je podijelila pametan trik za pohranjivanje ostataka umaka od rajčice uz uštedu prostora u zamrzivaču, a za to je upotrijebila posudicu za led. U videu je objasnila da, ako zna da umak više neće koristiti taj tjedan, njime napuni posudicu za led i zatim ju stavi u zamrzivač. Na taj način može trajati i do šest mjeseci. Mnogi korisnici Tik Toka oduševili su se trikom i zahvalili joj što ga je podijelila, a neki su pisali i da će obavezno isprobati.
Što jesti za život bez boli i upala? Stručnjaci otkrivaju koje namirnice uključiti u prehranu: