Proteini iz povrća snizuju krvni tlak

povrce-zdr.jpg
import
13.03.2008.
u 12:58

Studija koju su radili znanstvenici s The Royal London Hospital, pratila je podatke o krvnom tlaku 4 600 osoba dobi 40 do 59 godina iz četiriju zemalja razdoblju od tri do šest mjeseci. Također su prikupljani podatci o navikama u prehrani, piću, te uzorci urina.

Studija je pokazala da su osobe koje su jele više proteina podrijetlom iz povrća imale niže vrijednosti krvnog tlaka od onih koje su konzumirale manje količine tih proteina.

Suprotno prijašnjim istraživanjima spomenuta studija nije pokazala vezu između totalnog unosa proteina i visine krvnog tlaka. Iako nisu u potpunosti sigurni kako ti proteini utječu na krvi tlak, znanstvenici kažu da aminokiseline mogu imati utjecaj, kao i drugi sastojci povrća, poput magnezija koji u interakciji s aminokiselinama može snižavati vrijednosti krvnog tlaka.

Definitivne dokaze o uzročnoj povezanosti između unosa proteina podrijetlom iz povrća i krvnog tlaka dat ćeubuduće randomizirane kontrolirane studije.

Želite prijaviti greške?