Rajčica je odlična ljetna namirnica koja odgovara uz gotovo svako jelo. Može se dodati u razne salate, jesti sama sa začinima ili bez začina, a najbolje je kada je savršeno zrela. Dio godine kada su rajčice najzrelije je kratak, ali njihov vijek trajanja može se produljiti pravilnim spremanjem. Farmer i stručnjak za voće i povrće Andrew Kesterson za Real Simple podijelio je kako najbolje spremiti rajčicu.
Pogledajte što je sve bitno u borbi protiv celulita:
Ohladite je
Rajčicu želite ohladiti, ali ne i hladnu je jesti. Temperatura polja je temperatura pri kojoj rajčica i dalje sazrijeva. Ona je malo toplija od sobne temperature. Tako da kako bi spriječili da zrela rajčica prebrzo postane prezrela, trebate ih ohladiti ispod ove točke. Podrum, ostava ili vinski podrum bio bi idealno mjesto jer su temperature obično između 12 i 21 stupnjeva Celzijusa. Izbjegavajte sunce, ako možete. Zrake zagrijavaju rajčicu, što bi moglo uzrokovati da još više sazrijeva.
Izbjegavajte hladnjak
Hladnjak je jednostavno previše hladan. Ako te velike, sočne rajčice stavite u frižider, napravit ćete štetu u okusu, teksturi, čak i boji zaustavljanjem aktivnosti enzima. Za nezrelu rajčicu to znači da voće nikada neće u potpunosti oblikovati ukusni i kiseli zalogaj, čvrsto meso i odgovarajući omjer mesa i vode. Za zrele rajčice, usporavanje aktivnosti enzima može umanjiti dio okusa koji tražite. No ako se ipak odlučite za hladnjak, rajčicu možete oporaviti. Samo postavite rajčicu na sobnu temperaturu nekoliko sati prije nego što ih narežete. Zagrijavanje će ponovno započeti aktivnost enzima.
Preokrenite ih
"Ramena" rajčice, ili onaj dio stabljike, čvršći su od osjetljivih dna plodova. Potrebno je malo pritiska od radne površine ili košare kako bi oštetili dno rajčice. Prije nego što to saznate, one će istrunuti. Da biste bolje čuvali, rajčicu okrenite je naopako, držeći ‘ramena’ na tvrdom pultu. Ako taj dio rajčice dobije modricu, nećete izgubiti puno. Izrezat ćete ga i svejedno odbaciti. Isto tako, nemojte međusobno slagati rajčice. Pritisak može biti dovoljan da ozlijedi plodove i ubrza truljenje.
Pogledajte kako lako izračunati koji SPF faktor vam odgovara:
Ove rajčice nisu vidjele ni sunca ni mjeseca i možete je staviti gdje hoćete ona je ista , kao plastika bez ukusa i mirisa. I na selu nema više domaćih i pravoga staroga domaćega sjemena.