Nacionalni dan pire-krumpira posvećen je jednom od najpopularnijih jela - kremastom i bogatom pire-krumpiru koji se već generacijama nalazi na stolovima diljem svijeta. Ovo jelo, obogaćeno maslacem i savršeno u svojoj jednostavnosti, neizostavan je dio obiteljskih obroka, donoseći toplinu i zadovoljstvo. Pire krumpir igra ključnu ulogu u mnogim kuhinjama zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i sposobnosti da se sljubi s raznim jelima.
Proslava ovog dana nije samo povezana s hranom, već sa zajedništvom i stvaranjem uspomena uz obroke koji spajaju obitelji i prijatelje. Nacionalni dan pire-krumpira postao je sve popularniji od 2016. godine, a vjeruje se da je inicijativu preuzela Komisija za krumpir iz Idaha, koja je željela naglasiti važnost ovog jela u američkoj kuhinji.
VEZANI ČLANCI:
Podrijetlo nije sasvim jasno jer je pire-krumpir odavno dio svjetske kulinarske tradicije. Povijest ovog jela seže u 17. i 18. stoljeće, a francuski kuhar Antoine-Augustin Parmentier često se spominje kao ključna osoba u njegovoj popularizaciji u Francuskoj. Danas vam zato donosimo recept uz koji će vam pire-krumpir uvijek ispasti savršeno!
VEZANI ČLANCI:
Sastojci:
- 500 grama krumpira
- 100 grama maslaca
- 100 mililitra mlijeka
- Morska sol
Priprema: Ogulite i narežite krumpir na velike komade. Kuhajte ih u loncu s obilnom količinom morske soli. Ocijedite krumpir i zgnječite ga dok ne postane mekan. Vratite na laganu vatru i miješajte pet minuta. U drugu posudu ulijte mlijeko i pustite da zavrije. Polako ga dodajte smjesi krumpira zajedno s maslacem. Miješajte dok krumpir ne postane lagan i pahuljast. Po potrebi dodajte sol, a po želji možete i malo muškatnog oraščića.
GALERIJA: Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put