kremast i bez grudica

RECEPT DANA Danas je svjetski dan pire-krumpira, a mi imamo recept uz koji će vam uvijek ispasti savršeno

shutterstock
18.10.2024.
u 09:30

Podrijetlo nije sasvim jasno jer je pire-krumpir odavno dio svjetske kulinarske tradicije

Nacionalni dan pire-krumpira posvećen je jednom od najpopularnijih jela - kremastom i bogatom pire-krumpiru koji se već generacijama nalazi na stolovima diljem svijeta. Ovo jelo, obogaćeno maslacem i savršeno u svojoj jednostavnosti, neizostavan je dio obiteljskih obroka, donoseći toplinu i zadovoljstvo. Pire krumpir igra ključnu ulogu u mnogim kuhinjama zahvaljujući svojoj prilagodljivosti i sposobnosti da se sljubi s raznim jelima. 

Proslava ovog dana nije samo povezana s hranom, već sa zajedništvom i stvaranjem uspomena uz obroke koji spajaju obitelji i prijatelje. Nacionalni dan pire-krumpira postao je sve popularniji od 2016. godine, a vjeruje se da je inicijativu preuzela Komisija za krumpir iz Idaha, koja je željela naglasiti važnost ovog jela u američkoj kuhinji.

VEZANI ČLANCI: 

Podrijetlo nije sasvim jasno jer je pire-krumpir odavno dio svjetske kulinarske tradicije. Povijest ovog jela seže u 17. i 18. stoljeće, a francuski kuhar Antoine-Augustin Parmentier često se spominje kao ključna osoba u njegovoj popularizaciji u Francuskoj. Danas vam zato donosimo recept uz koji će vam pire-krumpir uvijek ispasti savršeno! 

VEZANI ČLANCI: 

Sastojci:

  • 500 grama krumpira
  • 100 grama maslaca
  • 100 mililitra mlijeka
  • Morska sol 

Priprema: Ogulite i narežite krumpir na velike komade. Kuhajte  ih u loncu s obilnom količinom morske soli. Ocijedite krumpir i zgnječite ga dok ne postane mekan. Vratite na laganu vatru i miješajte pet minuta. U drugu posudu ulijte mlijeko i pustite da zavrije. Polako ga dodajte smjesi krumpira zajedno s maslacem. Miješajte dok krumpir ne postane lagan i pahuljast. Po potrebi dodajte sol, a po želji možete i malo muškatnog oraščića. 

GALERIJA: Genijalan trik da pečeni krumpirići budu hrskavi baš svaki put

1/5

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije