Sočnici su tradicionalna ukrajinska peciva punjena slatkim sirom i idealna za svaki desertni stol. Ovi ukusni zalogaji kombiniraju meko, nježno tijesto s bogatim, kremastim punjenjem. U nastavku donosimo jednostavan recept food blogerice @mariannine.carolije koji će vas oduševiti. Uživajte!
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 100 g maslaca (sobne temperature)
- 1 jaje
- 60 g šećera
- 70 g kiselog vrhnja
- 6 g praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1 vrećica vanilin šećera
VEZANI ČLANCI:
Za punjenje:
- 300 g svježeg ili posnog sira
- 50 g šećera
- 20 g gustina ili brašna
- 1 bjelanjak (žumanjak se koristi za premazivanje)
- 1 vrećica vanilin šećera
- Naribana korica 1 limuna (po želji)
Priprema: Miksajte maslac sobne temperature sa šećerom, soli i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte jaje i kiselo vrhnje te sve dobro umutite. Zatim umiješajte prosijano brašno s praškom za pecivo i zamijesite glatko tijesto. Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite ga u hladnjaku da odstoji 20 minuta. Za punjenje, u svježi sir dodajte šećer, vanilin šećer, gustin, snijeg od bjelanjaka i limunovu koricu. Sve dobro izmiksajte dok ne dobijete homogenu smjesu. Ako nemate blender, sir prethodno propasirajte.
VEZANI ČLANCI:
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto na debljinu od oko 4-5 mm. Kalupom promjera 9-10 cm izrezujte krugove, a zatim ih blago razvaljajte valjkom kako bi poprimili ovalni oblik. Na jedan dio svakog ovala stavite žličicu nadjeva, preklopite tijesto tako da nadjev ostane vidljiv, i lagano pritisnite rubove. Peciva složite na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite ih žumanjkom pomiješanim s 1-2 žlice mlijeka. Po želji, oštrim nožem napravite dekorativne uzorke. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 20 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Kad se ohlade, sočnike možete posuti šećerom u prahu.
Barbarini kolačići od oraha osvojili su sve koji su ih probali: