Sočan, sa svim plodovima jeseni i zime, savršen zalogaj uz topli kakao ili čaj. Nije previše sladak, a djeca ga obožavaju. Recept za ovu neodoljivu slasticu posudili smo od naše poznate gastroblogerice Nasje Duplančić na čijem blogu Mama, ja sam gladan možete pronaći pregršt izvrsnih recepata koji će oduševiti sve članove vaše obitelji. Evo i recepta!
Za biskvit (mjera je šalica od 2 dl):
- šalica pirova integralnog griza
- šalica mljevenih oraha
- 2 jaja
- šalica i pol mlijeka
- 4 velike jabuke
- šalica kokosova šećera (ja sam stavila malo manje, oko 1,5 dl), ali može slobodno 2 dl
- šalica kokosova ulja
- 3 žlice gorkog kakao praha
- 1 prašak za pecivo
Za preljev:
- 200 g čokolade za kuhanje ili one s većim postotkom kakaa
- 1 žlica kokosovog ulja
- oko 1 dl mlijeka
VEZANI ČLANCI:
Priprema:
Jabuke ogulite i naribajte na veći ribež. Jaja stavite u zdjelu, dodajte šećer i mikserom pjenasto izradite. Dodajte pola količine griza i oraha pa žlicom dobro umiješajte. Dodajte kokosovo ulje, ostatak griza i oraha, jabuke, kakao i prašak za pecivo. Ulijte mlijeko i sve dobro promiješajte. Prebacite u nauljeni kalup veličine 25×35 cm. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta u dobro zagrijanoj pećnici.
Kada je kolač pečen, izvadite ga iz pećnice i pustite oko pola sata na sobnoj temperaturi. U lončić stavite čokoladu, mlijeko i kokosovo ulje pa zagrijavajte na laganoj vatri dok ne dobijete glatku glazuru. Ako vam se čini previše gusto, slobodno dodajte još malo mlijeka… Glazuru prelijte preko kolača i poravnajte. Kada se kolač sasvim ohladi, stavite ga u hladnjak na sat vremena.
Želite peći kolač, ali nemate mlijeko? Nema problema, postoji nekoliko namirnica koje možete koristiti umjesto njega: