PROBUDITE MAŠTU

RECEPT DANA Mislite da je luk dosadna namirnica? Imamo sedam genijalnih recepata koji dokazuju suprotno!

Shutterstock
14.09.2024.
u 09:00

Pirjana jela, variva, salate i mnoge druge gastronomske poslastice danas su nezamislive bez ovog povrća

Luk je nezaobilazni sastojak u gotovo svakoj kuhinji koji jelima daje poseban okus i aromu. Pirjana jela, variva, salate i mnoge druge gastronomske poslastice danas su nezamislive bez ovog povrća. No, postoje i malo drugačiji recepti u kojima luk ima glavnu ulogu, a koji nisu toliko popularni u ovim krajevima, iako su jednostavni za pripremu i vrlo ukusni. Izdvojili smo njih sedam i uvjereni smo kako će vas oduševiti.

Kremasta juha od luka: Za ovu ukusnu juhu trebate 4 velika crvena luka, dvije žlice maslaca, brašno, 1,5 litre povrtnog temeljca, 2 dcl vrhnja i začine. Luk nasjeckajte i pirjajte na maslacu dok ne omekša. Dodajte žlicu brašna, prelijte temeljcem i kuhajte 20 minuta. Na kraju dodajte vrhnje i začinite solju i paprom. Poslužite s tostiranim kruhom.

VEZANI ČLANCI:

Luk na žaru s balzamičnim octom: Za ovo jelo trebat će vam 2 crvena luka, maslinovo ulje i balzamični ocat. Narežite luk na kolutove debele pola centimetra, prelijte ih maslinovim uljem i pecite na roštilju ili gril tavi dok ne omekša i ne postane blago karameliziran. Posolite, prelijte balzamičnim octom i poslužite kao prilog uz meso ili ribu.

Francuski quiche s lukom: Za ovaj bogat i kremast quiche potrebno vam je lisnato tijesto, 3 luka, 4 jaja, 3 dcl vrhnja i 100 grama gauda sira. Luk nasjeckajte i pirjajte na maslacu. Tijesto stavite u kalup, dodajte luk, umućena jaja, vrhnje i naribani sir. Pecite 30 minuta na 180°C dok ne poprimi zlatnu boju.

GALERIJA: Uvrstite ih u jelovnik: Ovo su 3 najbolje namirnice za rješavanje sala s trbuha

1/10

Pohani luk: Ovaj hrskavi snack omiljen je diljem svijeta, a posebno u Americi. Narežite luk na kolutove, uvaljajte ga u brašno, jaja i krušne mrvice te pržite u dubokom ulju do zlatne boje. Poslužite uz umak po izboru, poput kiselog vrhnja ili umaka za roštilj.

Karamelizirani luk s tjesteninom: Na trakice narežite 3 luka i pirjajte ga na maslinovom ulju uz dodatak smeđeg šećera sve dok ne omekša i ne dobiju zlatnu boju. Pomiješajte s kuhanom tjesteninom, parmezanom i svježim začinskim biljem. Ovo jednostavno, ali vrlo ukusno jelo koje je idealno za brzi ručak ili večeru.

Salata od pečenog luka i feta sira: 3 glavice crvenog luka narežite na četvrtine i ispecite u pećnici s maslinovim uljem i začinima. Kad se malo ohladi, pomiješajte sa 150 grama feta sira, dvije šake rukole te prelijte maslinovim uljem i limunovim sokom. Spoj slatkoće iz pečenog luka i slanog okusa fete oduševit će vaše nepce.

Sogan Dolma: Iza ovog egzotičnog naziva krije se punjeni luk. Ovaj tradicionalni recept dolazi iz turske kuhinje. Očišćene glavice crvenog luka kratko prokuhajte, a zatim punite smjesom mljevenog mesa, riže, začina i rajčice. Punjeni luk potom kuhajte u umaku od rajčice i limunovog soka, a nakon što je pečen, poslužite uz čvrsti jogurt ili vrhnje.

Jednostavan trik kako brzo i lako dobiti savršeno tanko narezane komade luka:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije