Mousse torta od jagoda i bijele čokolade savršen je desert za svaku priliku, bilo da se radi o svečanoj proslavi, obiteljskom okupljanju ili jednostavnom uživanju u ukusnom zalogaju. Kombinacija kremastog moussea od bijele čokolade i osvježavajućih jagoda stvara savršen balans okusa koji će zadovoljiti sve sladokusce. Ova torta ne samo da oduševljava svojim ukusom, već i svojim atraktivnim izgledom. Recept je podijelila food blogerica Mila Kovačević. Uživajte!
Biskvit:
- 3 bjelanjka
- 3 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice brašna
- 1 žlica kakaa
- 1/2 praška za pecivo
Priprema: Bjelanjke istučemo u čvrst snijeg, postepeno dodajemo šećer zatim ostale sastojke tako što se lagano umiješaju u bjelanjke. Kalup za tortu promjera 22 cm prekrijemo papirom za pečenje i u njega ulijemo smjesu za biskvit. Pečemo 15 minuta na 170° C.
VEZANI ČLANCI:
Čokoladni mousse:
- 200 g bijele čokolade
- 100 ml mlijeka
- 250 ml slatkog vrhnja
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- Aroma naranče
- 2 listića želatine
Priprema: Za čokoladni mousse stavimo mlijeko da zavri. U posebnoj posudi istučemo žumanjke i šećer, postupno dodamo vruće mlijeko. Vratimo na laganu vatru i miješamo dok se zgusne. Maknemo s vatre i smjesu izlijemo na izlomljenu čokoladu. Miješamo da se čokolada rastopi i nastane glatka krema. Kada se krema ohladi umiješamo tučeno slatko vrhnje koje sjedinimo s ostatkom kreme. Za čvršću kremu dodamo 2 listića želatine pripremljena prema uputi na pakiranju. Jagode izrezane na polovice stavljamo na biskvit u krug kalupa okrenute prema van. Ostale jagode izrezati na sitnije i poredati na biskvit. Mousse kremu namazati preko biskvita i jagoda te ostaviti u frižider dok napravite žele.
VEZANI ČLANCI:
Žele od jagoda:
- 100 g jagoda
- 2 žlice šećera
- Sok od pola limuna
- 2 listića želatine
Priprema: Jagode izrezati i staviti na laganu vatru te kuhati sa šećerom. Kada se malo raskuhaju usitniti ih štapnim mikserom i vratiti kuhati još 10-ak minuta. Maknuti s vatre te dodati rastopljenu želatinu pripremljenu prema uputi, miješati dok se želatina otopi. Kada se malo ohladi preliti preko kreme. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stisne.
Znate li što treba dodati u smjesu za palačinke da uvijek ispadnu savršene?