Za ovaj kruh potrebne su – banane. Jako zrele banane, što zrelije, to bolje. "Banana bread" postao je popularan 1930-ih godina te jedna teorija tvrdi da je svoju popularnost stekao zbog popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga pak teorija tvrdi da je ovaj fini kolač postao popularan tijekom Velike depresije jer domaćice nisu htjele bacati prezrele banane koje su same po sebi bile skupa namirnica na tržištu. Moguća je kombinacija obje teorije, no kruh od banane doživio je svoje ponovno uzdizanje za korona-pandemije, i peče se jednako često do danas, a mi vam donosimo recept za sočan i slatki "banana bread" po našem izboru.
Sastojci:
120 g omekšalog maslaca
100–150 g smeđeg šećera
2 jaja
1 žlica ekstrakta vanilije
2 velike zrele banane ili 3 manje
1 žličica cimeta
1 žličica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica gorkog kakaa
250 g brašna
100 g indijskih ili kojih drugih oraščića
100 g tamne čokolade
Priprema:
Maslac i šećer dobro izmiješati, dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Dodati jaja i vaniliju pa opet promiješati i zatim dodati zgnječene banane. U posebnoj zdjeli pomiješati suhe sastojke pa ih dodati u mokru smjesu i sjediniti. Indijske oraščiće ili bilo koju drugu vrstu oraščića imate kratko prepeći na suhoj tavi da puste miris, može ih se grubo nasjeckati ili ostaviti cijele, kako tko voli. Nasjeckati i čokoladu. Oraščiće i čokoladu umiješati u smjesu, premjestiti u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C, oko sat vremena, odnosno dok čačkalica koju ubodemo u sredinu ne izađe čista.
VEZANI ČLANCI
VIDEO Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima