tko ne voli miris cimeta?

RECEPT DANA Za ljubitelje toplog peciva: Napravite mekane i čokoladne cimet rolice

Shutterstock
09.01.2025.
u 09:30

Ove rolice su idealne za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj uz kavu

Sigurno ste barem jednom radili cimet rolice, no jeste li probali čokoladne? Savršen su spoj slatkog i začinskog okusa koji će oduševiti svakog ljubitelja peciva. Ovaj recept donosi jednostavan način pripreme mekanih i mirisnih rolica koje su idealne za doručak, užinu ili kao slatki zalogaj uz kavu. Uz bogatstvo čokolade i aromatični cimet, ove rolice će vašoj kuhinji donijeti toplinu i nenadmašan miris. Iako će se tijesto sporije dizati nego inače, jer čokolada usporava rast kvasca, rolice će biti vrijedne čekanja, piše The Happy Foodie.

Sastojci:

Tijesto:

  • dvije vrećice suhog kvasca
  • 125 mililitara tople vode
  • 185 mililitara mlijeka sobne temperature
  • 115 grama omekšalog maslaca - trebat će vam dodatno i za podmazivanje
  • 510 grama bijelog brašna
  • 150 grama smeđeg šećera
  • 45 grama kakaa u prahu
  • 1 žličica soli
  • 1 veće jaje i 1 žumanjak, plus 1 žumanjak za glazuru

Nadjev:

  • 225 grama omekšalog maslaca
  • 100 grama nasjeckane crne čokolade
  • 165 grama svijetlog muscovado šećera
  • 2 žličice mljevenog cimeta
  • 100 grama grubo nasjeckanih i prepečenih pekan oraha

Glazura:

  • 150 grama mliječne čokolade - može biti nasjeckana ili narezana na komade
  • 200 mililitara javorovog sirupa

Priprema: Razmutite kvasac u toploj vodi u velikoj posudi i ostavite da odstoji 5 minuta. U zdjelu zatim dodajte mlijeko i 115 grama maslaca. Dodajte trećinu brašna i sav šećer, kakao, sol, plus jaje i žumanjak. Miksajte sastojke dvije minute dok smjesa ne postane glatka. Dodajte preostalo brašno i umijesite mekano tijesto, a zatim ga istresite na dobro pobrašnjenu površinu i mijesite oko 8-10 minuta, dok tijesto ne postane glatko i elastično.

Tijesto stavite u veliku, nauljenu zdjelu i okrenite ga jednom da i vrh bude nauljen. Pokrijte ga vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko sat i pol ili dok se ne udvostruči. U međuvremenu, lagano namastite kalup za pečenje. Kada se tijesto udvostručilo, preokrenite ga na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Podijelite ga na pola i prvi dio razvaljajte u pravokutnik veličine 22 x 33 centimetara. Zatim ga premažite polovicom omekšalog maslaca i ravnomjerno pospite polovicom čokolade, polovicom šećera, polovicom cimeta i na kraju polovicom oraha. Sve isto ponovite i s drugim dijelom tijesta.

Uzmite dužu stranicu pravokutnika i zarolajte tijesto kao roladu te ga izrežite na šest jednakih kriški. Isto ponovite s drugim dijelom tijesta. Poredajte rolice u pripremljeni kalup pa ih pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još 45 minuta. Pećnicu zagrijte na 190 °C. Preostali žumanjak umutite i kistom premažite po vrhu rolica da dobiju lijepi sjaj. Rolice pecite 18-20 minuta ili dok vrhovi ne postanu tvrdi, a sredina elastična na dodir.

Dok se rolice peku, pripremite javorovu glazuru. Nad posudu s lagano kipućom vodom postavite zdjelu i u njoj otopite tamnu čokoladu. Zatim je maknite s vatre, ulijte javorov sirup i miješajte dok se ne sjedini. Kada se glazura zgusne, tada je prelijte je po rolicama dok su još tople. Poslužite rolice tople ili ih premjestite na rešetku da se potpuno ohlade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije