SVI IH ŽELE

San su svakog sportaša, no znate li koliko u stvarnosti vrijede medalje s Olimpijskih igara?

Paris 2024 Olympics Medal Preview
BENOIT TESSIER/REUTERS
29.07.2024.
u 12:30

Zlatne medalje koje osvajaju sportaši zapravo nisu zlatne, unatoč boji koja na to upućuje

Osvojiti zlatnu olimpijsku medalju san je svakog sportaša koji ima privilegiju natjecati se na tom prestižnom natjecanju. No, stvarna vrijednost olimpijskog zlata mogla bi vas iznenaditi, piše LADBible. Olimpijske igre se održavaju se svake dvije godine, pri čemu se izmjenjuju ljetne i zimske Igre, no i jedne i druge okupljaju tisuće sportaša koji se natječu jedni protiv drugih kako bi dokazali tko je najbolji u svojoj disciplini.

Na ljetnom izdanju natjecanja, kakvo se održava i ovih dana u Parizu, svjedočimo natjecanjima od boksa preko bacanja koplja i pucanja do konjičkih sportova. U svakom slučaju, Olimpijske igre nude ponešto za svakoga i, gledajući sportska nadmetanja, mogli biste se zaljubiti u nešto čemu prije niste posvetili mnogo pažnje.

VEZANI ČLANCI:

Ali, što zapravo dobivaju sportaši koji osvoje zlato? I koliko stvarno vrijedi zlatna medalja? Zlatne medalje koje osvajaju sportaši zapravo nisu zlatne, unatoč boji koja na to upućuje. Prema pravilima, olimpijska zlatna medalja mora biti napravljena od najmanje 92,5 posto srebra, a mora sadržavati svega šest grama zlata. Za razliku od zlatnih, srebrne i brončane medalje su potpuno izrađene od svojih odgovarajućih metala.

Na prošlim ljetnim Olimpijskim igrama u Tokiju 2020., vrijednost zlatne medalje iznosila je oko 540 funti. Srebrne su vrijedile 297 funti, dok su brončane bile vrijedne samo pet funti. Postoje i određene varijacije pa je tako NBC Sports izvijestio da zlatne medalje mogu dosegnuti cijenu od 850 dolara. To je cijena koja je određena na temelju vrste metala od kojih su medalje izrađene, a ne onoga što predstavljaju.

No, povijesne olimpijske medalje su pak ranije prodavane za nevjerojatne iznose. Godine 2013., jedna od zlatnih medalja Jesseja Owensa s Olimpijskih igara u Berlinu 1936., koju je osvojio pred Adolfom Hitlerom, prodana je za 1,46 milijuna dolara.

VEZANI ČLANCI: 

Dizajn ovogodišnjih olimpijskih medalja prilično je jedinstven. U sredini medalje nalazi se šesterokut, a svaka medalja sadrži djelić metala sa slavnog Eiffelovog tornja. Zbog toga medalje teže dodatnih 18 grama, ali na jedinstven način predstavljaju grad u kojem se Igre ove godine održavaju.

'Imati zlatnu medalju već je samo po sebi nešto nevjerojatno. Ali, željeli smo medaljama dati poseban francuski dodir i smatrali smo da će element Eiffelovog tornja biti ta točka na i', rekao je Joachim Roncin, šef dizajna u organizacijskom odboru Olimpijskih igara u Parizu, dodajući kako osvajanje zlatne olimpijske medalje znači biti dio povijesti.

VIDEO Znanstvenici treniraju krave na toalet: Tako će smanjiti onečišćenje voda i emisiju stakleničkih plinova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije