prije nego krenete s pripremom svi sastojci moraju biti sobne temperature, nikako hladni. Da biste postupak pripreme ubrzali, tijesto možete staviti da se diže u pećnici koju ste zagrijali na temperaturu 50 °C, savjetuje autorica recepta Marija Herjavić Jerkić.
Pleteni muffini s nutellom
Sastojci za tijesto:
400 g glatkog brašna
1 suhi kvasac
1 jaje
50 g šećera
malo soli
15 g ulja
200 ml mlijeka
80 g maslaca
Sastojci za nadjev:
nutella
malo mlijeka
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Umijesite dobro tijesto od svih sastojka. Posudu pokrijte čistom krpom i na toplome pustite da se digne 2 puta (nakon prvog dizanja lagano promijesite tijesto). Kad se tijesto dvaput diglo premjestite ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte u pravokutnik širine oko 30 cm i premažite nadjevom. Kad ste na tijesto nanijeli ravnomjernu količinu nadjeva preklopite ga cijelom dužinom na trećine. Sljedeći korak je da tako preklopljeno tijesto izrežite na jednake komade širine cca 5 cm. Svaki od dobivenih komada izrežite tri jednake trake od kojih ispletite pletenice, zarolajte ih i prebacite u namašćeni kalup za muffine. Sad još jednom prekrijte kalupe krpom da se čvorići još jednom dignu i stavite u pećnicu na 30 minuta na 180 °C. Na pola pečenja prekrijte folijom da vam kolačići ne izgore. Zadnjih 5 minuta pečenja prelijte svaki muffin sa žlicom-dvije mlijeka i vratite u pećnicu. Gotove kolačiće pospite šećerom u prahu.
Još bi bilo bolje da je sa Lino Ladom. Meni Nutella i nije neki doživljaj!