Omega 3-masne kiseline neutraliziraju učinke brze hrane na mozak i sprečavaju štetne posljedice, odnosno sprečavaju neurogenezu, proces koji stvara nove živčane stanice...
Riblje ulje, primjerice, izrazito bogato omega-3 masnim kiselinama stimulira područja mozga koja kontroliraju hranjenje učenje i pamćenje.
Iako su znanstvenici sa sveučilišta u Liverpoolu krenuli s premisom da omega masne kiseline pomažu u mršavljenju, analizom mnogobrojnih studija otkrili su da masna i nezdrava prehrana ne samo da utječe na širenje struka i stražnjice već i da mijenja strukturu mozga. Čak i smanjuje njegovu sposobnost da generira nove živčane stanice, a to može voditi neurodegenerativnim bolestima, piše Daily Mail.
Voditeljica istraživanja Lucy Pickavance smatra da riblje ulje sprečava ili čak i poništava takve učinke. Omega 3-masne kisleine bore se protiv triglicerida i ostalih upalnih molekula u krvotoku, te tako omogućuju hormonima koji se izlučuju nakon jela da štite neurone i potiču njihov rast.