Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratite pažnju!

Sezona je krpelja: Veterinari otkrili najčešće znakove lajmske bolesti kod pasa

shutterstock
13.06.2024.
u 07:00

‘Lajmsku bolest uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi. Psi se zaraze kada ih ugrize krpelj koji nosi mikroorganizam’.

Ljeto donosi mnogo sjajnih stvari, kao što su roštilji, dani na plaži i kasniji zalasci sunca ― ali to također znači početak sezone krpelja. Mali paraziti mogu biti veliki problem u mnogim dijelovima zemlje. Neki nose rizik od lajmske bolesti, iscrpljujuće bolesti koju prenose krpelji i koja može zaraziti i ljude i životinje - uključujući pse, piše HuffPost

‘Lajmsku bolest uzrokuje bakterija Borrelia burgdorferi. Psi se zaraze kada ih ugrize krpelj koji nosi mikroorganizam’, rekao je veterinar dr. Michael Stone. No, nisu svi krpelji prijenosnici bolesti. Bez obzira na sve, uvijek je uznemirujuće pronaći krpelja na sebi, svom ljubimcu ili u svom domu. Dok ljudi mogu vokalizirati sve simptome koje imaju nakon pronalaska krpelja, isto se ne može reći za pse. Još više zabrinjava: ‘Većina pasa ne pokazuje nikakve znakove kada su zaraženi’, rekla je dr. Jane Sykes, profesorica medicine i epidemiologije. 

VEZANI ČLANCI: 

Psi mogu razviti antitijela na bakterije bez simptoma, dodala je. ‘A kad veterinari rutinski testiraju pse s testovima koji uključuju test na lajmsku bolest, dobivanje pozitivnih rezultata ne znači da vaš pas ima lajmsku bolest. To samo znači da je vaš pas bio izložen boreliji i da je razvio antitijela na boreliju, ali to nije razlog za liječenje’, kaže.

U nekim slučajevima psi mogu doživjeti probleme povezane s lajmskom bolešću. Prema Sykes, potrebno je najmanje mjesec dana da se kod psa pojave bilo kakvi znakovi lajmske bolesti (ako ih uopće ima). ‘Psi koji razviju znakove, mogu imati neku vrstu nespecifičnih znakova poput groznice i smanjenog apetita’, objasnila je Sykes. Također mogu biti umorniji nego inače i manje aktivni nego inače.

Međutim, samo zato što vaš pas ima ove znakove ne znači automatski da ima lajmsku bolest. Mnogi problemi, od psećeg kašlja do pseće gripe do gastrointestinalne blokade mogu uzrokovati te probleme. U svakom slučaju, dobro je posjetiti svog veterinara ako vaš ljubimac pokazuje neuobičajeno ponašanje. Postoje dostupni tretmani za većinu slučajeva lajmske bolesti kod pasa.

GALERIJA: Veterinarka upozorava: 'Ovih osam vrsta pasa ima najgore zdravstvene probleme'

1/10

Pas zaražen lajmskom bolešću može šepati na jednu ili više nogu, rekao je Stone. Točnije, kao i kod ljudi, lajmska bolest kod pasa može uzrokovati artritis. ‘Mali zglobovi udova postaju upaljeni, a to dovodi do hromosti, a ponekad i oticanja tih zglobova’, objasnila je Sykes, ‘I tako psi koji su zaraženi, izgledaju gotovo kao da hodaju po ljusci jajeta jer ih boli svaki zglob’. Njihova se hromost u ovom slučaju može prebaciti s jedne noge na drugu.

Kod malog postotka pasa - osobito pasmina retrivera - može se dogoditi ozbiljna komplikacija bubrega nazvana Lyme nefritis, rekla je Sykes. ‘To je akutna ozljeda bubrega, dolazi do zatajenja bubrega i gubitka proteina u urinu, a to može biti vrlo teško liječiti’, dodaje. 

Znakovi ovog rijetkog stanja uključuju povraćanje, češće mokrenje i gubitak težine, prema Veterinarskom fakultetu Sveučilišta Cornell. ‘A to je zapravo ono što najviše želimo spriječiti kroz napore da spriječimo lajmsku bolest’, dodala je Sykes.

VEZANI ČLANCI: 

‘Moja primarna preporuka je prevencija krpelja’, rekao je Stone, ‘Mnogi su učinkoviti proizvodi dostupni kod vašeg veterinara’. Sykes je dodala da mnogi preventivni proizvodi ubijaju krpelje unutar 24 sata nakon što se prikače na vašeg psa. Krpelj obično mora biti pričvršćen najmanje 24 sata prije nego što može širiti lajmsku bolest. 

‘Dakle, možete koristiti preventivne proizvode, a oni neće biti 100%, osobito u područjima gdje imate puno krpelja oni će smanjiti mogućnost prijenosa’, istaknula je Sykes. Postoje formulacije koje se izdaju na recept i one bez recepta, dodao je Stone, ‘ali neki su proizvodi učinkovitiji od drugih’. 

Dostupna su cijepljenja protiv lajmske bolesti i preventivne tablete, zajedno s ogrlicama za sprječavanje krpelja i sprejevima protiv krpelja. Kao što je gore spomenuto, ovi preventivni proizvodi ne znače da krpelj neće završiti na vašem psu. Ako ipak nađete krpelja, možete ga sami ukloniti pincetom.

GALERIJA: Ovih 7 vrsta pasa žive najduže, tvrde veterinari

1/8

Kako biste otkrili najbolji lijek za svog psa, razgovarajte sa svojim veterinarom. A, ako se vaš pas zarazi, vaš veterinar također može pomoći u određivanju najboljeg liječenja. ‘Ako se vašem psu dijagnosticira lajmska bolest ili čak ako vaš pas ima samo pozitivan rezultat testa to znači da je bio izložen, a vi u vašem kućanstvu također ste u opasnosti od zaraze i izloženosti’, rekla je Sykes.

Provjerite imate li krpelja i vodite računa o znakovima lajmske bolesti kod ljudi, koji uključuju bolove u zglobovima, vrućicu, zimicu, ukočen vrat i glavobolju. Osip na području oka također je opće poznat znak.

Iako je važno provjeriti svoje pse na krpelje nakon šetnje, jednako je važno provjeriti sebe. Nošenje zaštitne odjeće također može pomoći da se krpelji ne pričvrste za vašu kožu. Lajmska bolest može biti ozbiljna kod pasa i kod ljudi, zbog čega je ključno da i vi i vaš ljubimac ostanete zaštićeni.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije