pun antioksidansa i vlakana

Šipak podupire zdravlje srca i crijeva: 5 razloga da ga jedete što više

Šipak
Shuttershock
26.09.2023.
u 16:30

Važno je jesti puno antioksidansa jer oni najviše pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite nas od bolesti, kaže dijetetičarka.

Šipak ima puno dobrih svojstava, no uglavnom je poznat kao bogat izvor antioksidansa i vlaknima. To ga čini izvrsnim za zdravlje crijeva i borbu protiv raznih bolesti, poput bolesti srca, pa čak i nekih vrsta raka. Evo zašto biste ga trebali češće jesti:

1. Prepun je antioksidansa

Voće je općenito bogato antioksidansima, a šipak je najbolji primjer za to. Postoji nekoliko različitih antioksidansa koji se nalaze u njemu i neki od njegovih mikronutrijenata, poput C vitamina, djeluju kao antioksidansi, kao i antocijanini, biljni spojevi koji mu daju boju. "U svakoj porciji soka od šipka je čak 700 mg polifenolnih antioksidansa", kaže sportska dijetetičarka iz Miamija Roxana Ehsani,. “Prijašnja istraživanja su otkrila da sok od šipka ima čak i veću antioksidativnu moć od crnog vina, soka od grožđa ili zelenog čaja".

Važno je jesti puno antioksidansa jer oni najviše pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje stanica i štite nas od bolesti, kaže dijetetičarka, a osim smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima pridonosi zdravlju kože, mozga i očiju.

2. Dobar je izvor vlakana i polifenola dobrih za crijeva

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u šipku, a svaka šalica sadrži čak sedam grama, dok su dnevne potrebe za vlaknima kod odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

"Većina ljudi ipak ne jede preporučenu količinu vlakana svaki dan", kaže Ehsani, dodajući da je to bitan nutrijent povezan sa zdravljem probavnog sustava i kontrolom šećera u krvi. “Pola šalice sjemenki šipka sadrži gotovo četiri grama vlakana.”

No impresivni sadržaj vlakana nije jedini razlog da jedete više šipka. Voće je također dobar izvor polifenola koji mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe, objašnjava. “Korisni mikrobi u crijevima zbog polifenolima mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti”, dodaje.

3. Podržava zdravlje srca

Neki kažu da određene namirnice nalikuju organima čije funkcije podržavaju. Na primjer, orasi su korisni za zdravlje mozga i izgledom malo podsjećaju na ljudski mozak. Slično tome, šipak, koji pomalo nalikuje srcu, podržava zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Nekoliko je načina na koje šipak može zaštititi vaše srce, kaže Kulp, a između ostalog povećava dobar HDL kolesterol, te snižava razine lošeg LDL kolesterola, kao i krvnog tlaka. Isto tako, pijenje soka od šipka također može poboljšati protok krvi i smanjiti šanse za anginu. Također, šipak poboljšava zdravlje arterija sprječavanjem nakupljanja plaka, te može pomoći u preokretanju suženja arterija poznatom kao ateroskleroza.

Budući da je šipak povezan s poboljšanjem nekih čimbenika rizika za srčane bolesti, mogao bi smanjiti rizik od jednog od vodećih uzroka smrti, kaže dijetetičarka u Santa Monici, Kalifornija, Cindy Chou. Šipak se također može boriti protiv upale, smanjujući rizik od kardiovaskularnih bolesti.

4. Može poboljšati sportsku izvedbu

"Sok od šipka može pomoći pri sportskim izvedbama i ubrzati oporavak od vježbanja, pokazuju istraživanja", kaže Ehsani. "Također može pomoći u poboljšanju bioraspoloživosti dušikovog oksida, što pomaže tijelu da dobije hranjive tvari potrebne za vježbanje."

5. Može poboljšati kontrolu šećera u krvi

Voće sadrži prirodne šećere, pa tako i šipak, iako je na popisu voća s najnižim sadržajem šećera. Dakle, mogu li ljudi s dijabetesom jesti šipak? Uvijek je važno prije svega provjeriti sa svojim liječnikom, ali u mnogim slučajevima, kaže Kulp, ljudi s dijabetesom mogu jesti - i imati koristi od šipka, Zapravo, to bi voće moglo pomoći u održavanju razine šećera u krvi pod kontrolom.

“Studije na životinjama i ljudima pokazale su da šipak može poboljšati razinu šećera u krvi natašte kod onih koji imaju dijabetes”, objašnjava Kulp. “Također može smanjiti hemoglobin A1C, što je mjera kontrole šećera u krvi", dodala je za Real Simple.

Ovih 14 namirnica možete sigurno jesti nakon isteka roka trajanja

Komentara 4

Avatar R2D2
R2D2
21:45 26.09.2023.

To mi je najdraže voće, ovo navedeno je samo dodatni plus.

BE
Beyonder
18:51 26.09.2023.

To je nar i zadnjih godinu dana cijena je otišla u nebo

PR
prajdali100
19:34 26.09.2023.

Sve je ovo istina.Ali šipak( nar) pored svih dobrih stvari jako zatvara ! Treba biti umjeren inače slijede veliki problemi na wc- u.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?