Što bolje razumijemo na koje sve načine šećer šteti našem organizmu, to više učimo o slatkim alternativama koje ga mogu zamijeniti, a u posljednje se vrijeme često kao alternativa šećeru spominje biljka agava, odnosno sirup od agave: koji se može dodavati u smoothieje, kolače, palačinke ili zobene pahuljice.
Agava je trajna biljka iz porodice šparogovka (Asparagales) kojoj pripada čak 270 različitih vrsta, a premda se neke mogu pronaći i kod nas u Dalmaciji, ovdje je riječ o vrsti koja se naziva i Južnoamerički kaktus. Sirup koji se od njega radi zbog svog je blagog okusa i svijetle boje poznat i kao 'medena vodica', no rijeđi je i slađi od meda.
Koji su tipovi šećerne bolesti, što je glikemija i zašto je glukoza važna?
Da bi se dobio sirup agave potrebno je zagrijavati njen sok dok mu se šećeri ne zgusnu, a tekstura postane više tekuća.
Glavna je prednost agave prema nutricionistima to što ima nizak glikemijski indeks, mnogo niži od ostalih uobičajenih zaslađivača, pa se sporije probavlja, odnosno šećer u krvi nakon njegove konzumacije polako raste.
- Uz to, agava nema puno glukoze i ne uzrokuje debljanje - rekla je za Real Simple nutricionistkinja dr. Uma Naidoo.
No premda nema mnogo glukoze, dodaje ona, agavin sirup sadrži prilično visoke razine fruktoze ili voćnog šećera koji prema novijim istraživanjima izaziva pad otpornosti organizma na hormon inzulin čija je zadaća kontrolirati šećer u krvi.
Tako se fruktoza indirektno ipak povezuje s razvojem dijabetesa tipa 2, pojavom gljivice candide u organizmu, razvojem artritisa i hormonskim disbalansom.
Agavin sirup inače dadrži 85 posto fruktoze, što je mnogo više od bijelog šećera.
Iako je zasigurno bolje sladilo od bijelog šećera, agavin sirup ipak nije najbolji izbor, a ako ga svejedno koristite, nutrcionisti napominju da pazite na količine.
- Ako želite potpuno zdravu alternativu šećeru, agava nije najbolji izbor jer se većina njenih korisnih zdrastvenih svojstava izgubi u procesu pretvaranja soka u sirup - kaže Naidoo.
Zato unatoč njenoj niskoj glikemijskoj vrijednosti agavu, ističu nutricionisti, treba uzimati kao i bilo koji drugi šećer; dakle umjereno!
Stomatologinja podsjetila zašto previše slatkog šteti djeci