Najbolje je u ribarnici birati lokarde oko 200 grama ili čak i manje, predlaže gastroblogerica Nasja Duplančić čiji nas je recept inspirirao za današnji ručak.
Lokarde iz pećnice
Sastojci:
- 4 lokarde (oko 700 g)
- 4 krumpira srednje veličine
- 2 luka
- 2 grančice ružmarina
- maslinovo ulje
- 1 dl bijelog vina
- sol
- šaka peršinovog lišća
Priprema:
Lokardama odrežite glave. Prerežite im trbuh po duljini pa izvadite utrobu. Operite ih i osušite papirnatim ručnikom. Na tijelu poprečno nožem zarežite plitko na 2-3 mjesta. Posolite i utrljajte sol po ribi, a u džepiće ubacite malo ružmarina. Krumpir ogulite, operite i narežite tanko oko 3 mm. ovo je bitno zbog toga što mora biti pečen kad i riba. Ako ga narežete debelo, ostat će sirov, a riba će se sasušiti. Posolite i nauljite. Luk narežite na kolutiće. U posudu za pečenje slažite redom, luk, na luk krumpir pa ribu. Češnjeve češnjaka malo zgnječite nožem pa dodajte ribi. Sve još malo pokapajte maslinovim uljem i vinom. Stavite peći u dobro zagrijanu pećnicu na 200 °C oko 30 minuta, dok krumpir nije pečen. Kada je gotovo sve posipajte peršinom. Kod serviranja u zdjelicu ulijte maslinovo ulje i nasjeckani peršin. Tko voli, može dodati ribi.