PROMO

Slatki mirisi vanilije i cimeta navijestili skori Božić

akademija (1)
Foto: Borna Filić/Pixsell
1/15
PR
Autor
PR članak
23.11.2012.
u 11:50

Prvi hrvatski Masterchef Šime Sušić predložio je četiri recepta: tortu od badema, marokansku tortu od datulja, kolač od mandarina i integralne medenjake

Slatki mirisi vanilije i cimeta širili su se kuhinjom na drugoj radionici ovogodišnje Akademije zdravog življenja, koju Electrolux organizira uz svoje partnere Podravku i Badel 1862. te Večernji list kao medijskog pokrovitelja. Upravo su ti fini mirisi sve prisutne podsjetili da je Božić jako blizu.

Prvi hrvatski Masterchef Šime Sušić predložio je četiri recepta: tortu od badema, marokansku tortu od datulja, kolač od mandarina i integralne medenjake, koje su sudionici Sanja Šušak, Danica Klekar i mladi Fran Kostelac s uživanjem pripremali.

Upravo je zagrebački gimnazijalac, 16-godišnji Fran, bio kuriozum naših radionica, jer tako mladog sudionika dosad nismo imali. A Fran je, kao da je to posve uobičajeno, objasnio da ga kuhanje odmara i opušta od napornog rada u Matematičko-informatičkom obrazovnom centru. Doduše, kaže, više voli ljuta jela, ali ovo mu je bila jedinstvena prilika da nauči pripremati i kolače.

Mlada buduća mama Sanja Šušak, a i iskusna domaćica Danica Klekar, koja ima dva odrasla sina i stalno nešto kuha, prijavile su se na radionicu želeći naučiti nešto novo i neuobičajeno od maštovitog kuhara Šime.

Sanja je rekla da će naučenim iznenaditi supruga za rođendan, a Danica da je jako zadovoljna receptima koje im je Šime pripremio. Iako su to već poznati recepti, Šime ih je doradio i oplemenio na svoj, originalan način. Dragocjeni su bili i njegovi kuharski savjeti, pa je tako preporučio umjesto klasične želatine za želiranje koristiti prah alge agar-agar. Na kraju su sudionici uživali u slatkim zalogajima i vinu te su primili darove organizatora.

Iduća je radionica 4. prosinca, a za sudjelovanje se možete prijaviti na:

kulinarskaakademija@vecernji.net.

Marokanska torta od datulja

SASTOJCI: 200 g datulja, 185 g pšeničnog integralnog brašna, 2 jaja, 100 g šećera u prahu, 100 g maslaca, mahuna vanilije ili vanilin šećer, 3 dcl vode (za biskvit); Muscovado smeđi šećer, 1,25 dcl slatkog vrhnja, 100 g maslaca, muškatni oraščić (za preljev)

PRIPREMA: Iz datulja izvadite košticu i narežite ih na komadiće, stavite ih u lonac i prelijete vodom te pustite da zakuhaju. Skinite ih s vatre i ostavite u vodi da se prohlade. Mikserom razradite maslac i šećer u prahu u finu kremu. Jaje po jaje dodajte u kremu te malo vanilije i još miksajte. Dodajte datulje s vodom i žlicom lagano povežite, a potom i brašno te opet žlicom lagano povežite. Izlijete smjesu u kalup za tortu i pecite na 180°C oko pola sata. Biskvit mora dobiti koricu, a u sredini mora ostati vlažan. Na laganoj vatri rastopite maslac, dodajte muscovado šećer i slatko vrhnje. Dobivenu jednoličnu smjesu prelijte po biskvitu i stavite u hladnjak da se stisne, a prije serviranja naribajte muškatni oraščić.

Graševina Daruvar, izborna berba prosušenih bobica

Sa slasticama, prema prijedlogu Badela 1862., odlično se sljubljuje graševina Daruvar, izborna berba prosušenih bobica Vinarije Daruvar. To ekskluzivno vino odlikuje nježno slatkasti okus koji mu daruju već posve suhe bobice, koje se beru krajem studenoga i početkom prosinca. Koliko će se vina dobiti, ovisi o klimatskim uvjetima. To vino dobilo je brojne nagrade (Decanter, Njemačka, Pariz).

Vrijedni kućanski pomoćnici

Electrolux je za svoje kupce pripremio i dva natječaja: za najbolju priču iz “vešeraja”, a najboljeg autora će nagraditi perilicom rublja, dok će kompaktnom perilicom posuđa biti nagrađen potrošač koji putem web stranice pošalje sliku najdomišljatijeg načina pranja posuđa.

Više na: http://www.electrolux.hr/Products/Ranges/NOVOSTI1/

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?