PROMO

Slavonski Brod – uplovite u bajku

HTZ (1)
Foto: HTZ
1/16
PR
Autor
PR članak
15.07.2013.
u 15:48

Obiđite bastione Tvrđave Brod, posjetite kuću u kojoj je Ivana Brlić Mažuranić stvarala svoje bajke, prošetajte kroz reprezentativni klaustar barokni franjevački samostan i fotografirajte se uz najveću trodimenzionalnu sliku na svijetu

Prve asocijacije na Slavonski Brod, grad od 60.000 stanovnika, svakako su Tvrđava Brod i Ivana Brlić Mažuranić. Tvrđava Brod, koja je od 1959. spomenik kulture najviše kategorije, jedinstven je monumentalni primjer vojne fortifikacijske arhitekture 18. st. u Hrvatskoj. Godine 1994. Slavonski Brod započeo je integralnu obnovu tvrđave, pa su tako bastioni Sv. Mihovila, Sv. Elizabete i Sv. Eugena potpuno obnovljeni, a u zgradi nekadašnje Slavonske vojarne franjevci vode brodsku Klasičnu gimnaziju, dok gradska uprava ima sjedište u rekonstruiranoj zgradi Časničkog paviljona.

U zapadnom se dijelu smjestila zgrada Galerije Ružić, u kojoj su, uz više od 400 umjetnina iz vrijedne zbirke akademskog kipara i slikara Branka Ružića, rođenog Brođanina, pohranjena i djela ostalih hrvatskih eminentnih umjetnika donirana Ružiću za vrijeme njegova života. U hornwerku tvrđave nalazi se obnovljena zgrada tvrđavskog kapelana, a u kazamatima zapadne kurtine posjetitelji mogu razgledati postav povijesne kovačnice, ljekarne, tradicijske kuhinje s krušnom peći i zatvora karakterističnog za vrijeme Austro-ugarske monarhije.

Među ostalim značajnim spomenicima kulture iz 18. st., posebno važno mjesto imaju franjevački samostan, jedna od najmarkantnijih baroknih građevina u Slavoniji s reprezentativnim klaustrom samostanske arhitekture te obiteljska kuća Brlićevih na središnjem gradskom trgu. U njoj je svjetski poznata spisateljica dječijih pripovjetki Ivana Brlić Mažuranić stvarala svoje najljepše pripovjetke. U prizemlju kuće Brlićevih danas su izložbeni saloni Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

Želite li se u Brodu opustiti, najbolje je krenuti u Sportsko-rekreacijski centar Poloj. Uz malo gradsko kupalište na savskoj obali u samom središtu grada, 3 km nizvodno od gradskog središta, nalazi se sportsko-rekreacijski centar Poloj do kojeg možete doći automobilom, biciklom ili šetajući se nasipom. Osim prekrasne pješčane plaže, u sklopu kompleksa je i više sportskih terena te parkiralište. Jedinstveno je mjesto u Slavonskom Brodu, kakvo nećete naći nigdje drugdje, Splavarska ulica. Ulica je to koja i nije ulica, jer riječ je o oko 80-ak splavi usidrenih na Savi na potezu od centra grada pa do 2,5 kilometara udaljenog ŠRC-a Poloj. Brođanima te splavi služe kao vikendice, pa tu uživaju u miru, tišini i svježini rijeke, druže se i kupaju.

Jedna od suvremenih atrakcija u Brodu je mogućnost da se fotografirate na Malom gradskom kupalištu uz najveću trodimenzionalnu sliku na svijetu koja zauzima površinu od 1300 m². A gostima koji dođu u organizirani posjet Brodu zanimljiv će biti i program tzv. živuće povijesti, koji se, uz angažman kostimiranih konjanika, vojnika i tvrđavskih zanatlija, izvode u tvrđavi Brod, kao i susret s likovima iz pripovijetki Ivane Brlić-Mažuranić ispred kuće Brlić na središnjem gradskom trgu, a u Franjevačkom samostanu s kostimiranim likom Dragutina Tadijanovića, velikog pjesnika koji je rođen u selu Rastušje kod Slavonskog Broda.

I okolica Slavonskog Broda zanimljiva je za posjet. Pozornost plijeni prirodni rezervat Gajna kod sela Oprisavci i Poljanci, tipični slavonski prisavski pašnjak oplemenjen je močvarnom florom i faunom. Brođanima i njihovim gostima na raspolaganju je i sportsko-rekreacijski centar Migalovci, udaljen tek 8 km od gradske jezgre, koji se prostire na 82.000 m², a u svom sastavu ima igralište, olimpijski i dječji bazen te restoran. Danas se grad protegnuo i na blage padine Dilj-gore, gdje među vinogradima nisu više samo stari ljetnikovci, već i brojne obiteljske kuće, vikendice, pa i cijele gradske ulice.

Šetačima obroncima Dilj-gore svakako preporučujemo zaustavljanje kod Planinarskog doma "Đuro Pilar" u Popovićevoj šumici, popularnom izletištu brodskih planinara, te kod ljetnikovca obitelji Brlić. Uz šumu Striborovu u naselju Janiševac, namijenjenu zabavi i rekreaciji najmlađih, preporučujemo i posjet etno-selu obitelji Crljen, smještenom tik uz cestu koja u Slavonski Brod vodi iz pravca Našica. U okolici Slavonskog Broda još je niz drugih seoskih domaćinstava i prirodnih ljepota zanimljivih posjetitetljima, primjerice umjetno jezero Petnja na južnoj strani Dilj-gore, 7 km sjeverozapadno od Broda, okruženo šumom, stazama za šetnju, a ondje je moguće loviti ribu, veslati i baviti se drugim sportovima na vodi. U blizini Broda, u selu Vrpolje, je i Spomen galerija Ivana Meštovića u kojoj je stalni postav s djelima hrvatskog kipara svjetskog ugleda.

>>Podijelite s nama neotkrivene ljepote Hrvatske

Želite prijaviti greške?