Svaki žutanjak u jaju sadrži oko 186 miligrama kolesterola, a istraživanje provedeno 2019. godine pokazalo je da su dijete s povećanom razinom kolesterola, koje sadržavaju i veću količinu jaja, usko povezane s razvijanjem kardiovaskularnih bolesti. Istraživački tim iz Amerike analizirao je podatke gotovo 30.000 osoba u razdoblju od 31 godine. Zaključili su da svakodnevna konzumacija 300 miligrama kolesterola povećava bolesti srca i krvotoka za 17% te je 18% veća mogućnost smrti. Ako imate visoki kolesterol, može se nataložiti previše masnoće u krvnim žilama, a to utječe na stvaranje ugrušaka koji prouzročuju srčane udare.
Pogledajte gdje se nalazi Hrvatska na ljestvici najzdravijih zemalja:
Jaja imaju dobru nutritivnu vrijednost, a bjelanjak i žutanjak zajedno sadrže savršen balans proteina, masnoća i kalorija zbog kojih su ljudi siti. Većina nutritivnih vrijednosti zapravo se nalazi u žutanjku, uključujući vitamine B, A, D, E i K. Iako se više proteina i manje masnoća nalazi u bjelanjku, žutanjak je dobar za snižavanje krvnog tlaka, probleme s probavom te poboljšava imunološki sustav, što zapravo znači da je bolje pojesti cijelo jaje nego samo bjelanjak.
Kada je riječ o zdravlju, važnije je kakvu vrstu masnoća jedete, nego koliko kolesterola konzumirate. Samo 20% kolesterola u tijelu dolazi od hrane, ostatak se sintetizira u jetri. Ako svaki dan jedete puno masnoće i kolesterola, to se u tijelu pretvara u još više kolesterola.
Na kraju je važno da pazite što jedete uz jaja jer, ako svaki dan jedete visokokaloričnu hranu uz jaja, imat ćete zdravstvenih problema u budućnosti. Ako jedete raznoliku hranu u umjerenim količinama, jaja vam pomoći u podizanju nutritivne vrijednosti. Iako je važno fokusirati se na količinu jaja koju konzumirate, važnije je obratiti pažnju na način pripreme: bolje je jesti kuhana jaja nego pečena u ulju i masnoćama, piše metro.co.uk.
Pogledajte kako održavati težinu nakon 50. godine:
Jaja NE SADRŽE KOLESTEROL kao ni jedno jelo, organizam sam proizvodi klesterol koji je PRESUDAN za diobu stanica i stanične membrane, kolesterol je sotoniziran ez razloga, on nije uzročnik nikakvih krvožilnih bolsti a STATINI koji se uzimaju su višestruko pogubnii za zdravlje, na puno načina uništavaju organizam. Jedite jaja svaki dan, po mogućnosti srednje kuhana, tako održe najviše hranjivih tvari.