Tri je popodne, a još je mnogo vremena do večere. Već ste pomalo gladni jer vas salata za ručak nije dovoljno zasitila. Što učiniti i odabrati ako baš moramo nešto prigristi, odgovaraju nutricionisti za HuffingtonPost. Ovo su neke najčešće pogreške koje radimo:
1. Grickanje nam je na prvom mjestu. Trebate li stvarno nešto prigristi? Nutricionistica Heather Bauer kaže da samo oko 50 posto ljudi treba međuobrok. Nekima grickanje može pomoći u održavanju metabolizma, regulaciji šećera u krvi i natjerati ih na zdravije obroke. Isto tako mogu se bolje kontrolirati tijekom ručka ili večere. A za druge je to samo dodatni izvor kalorija.
Zapitajte se zato, kada grickate, jedete li zdravije ili manje u sljedećem obroku? Ako je odgovor "ne", a ne hvata vas hipoglikemija dva ili tri sata nakon obroka, možda ima smisla izbjegavati dodatni obrok i čekati pravi sljedeći.
2. Gostimo se, a ne grickamo
Čajni kolačići, malo gaziranog pića ili šaka pereca može se činiti kao mala doza grešnog užitka kalorija, pogotovo ako pazite da jedete zdravu hranu. Ali nije to samo loše za vas i vašu liniju, već tim obrokom nećete ništa napraviti za vašu glad. Možete li reći da je energetska čokoladica ili super slatki frape dobra ideja? Pratite koliko ste siti, savjetuje nutricionist Dawn Jackson Blatner.
– Grickalice nude neku vrijednost i puninu i pomažu da dočekate sljedeći obrok, stoga ne pretjerujte – kaže Blatner.
3. "Zdrave" ugljikohidrate uzimamo same. Mnogi ljudi misle da su jabuka ili naranča zdrave "grickalice", piše nutricionistica Cheryl Forberg. No mnogo ih je bolje konzumirati s proteinima, mozzarellom ili kriškom, dvije pureće šunke. Osim što će vas zasititi, proteini pomažu usporiti oslobađanje šećera u krvi, što pak sprečava veliku navalu inzulina, objašnjava. Zatim dolazi do pada energije i onda ste tek u problemima – potrebno vam je više grickalica tijekom dana.
4. Preskačemo voće i povrće. Možda vam se čini da je voćka prelagani obrok nakon kojeg ćete ubrzo opet biti gladni, ali važno je da ih ponekad konzumiramo. I ne samo uz proteine. Prirodni plodovi hidratiziraju organizam, pružaju dovoljnu dozu vlakana i hranjivih tvari između obroka, dodaje Blatner.
5. Ne razmišljamo. Mnogi grickaju dok rade, što pomaže da zadatke obavimo brže – ali također rad nas potiče da slistimo vrećicu čipsa rekordnom brzinom.
– Nemojte jesti stojeći nad hladnjakom, gledajući TV ili odgovarajući na poruke. Obavljanje drugih stvari istodobno dok grickate, a da niste duhom prisutni u tom trenutku, zabranjeno je. Grickalice nikad neće zasititi vašu želju ako sami ne odlučite da je dosta – kaže Blatner.
6. "Zdrave" grickalice nas (uvijek) zavaraju. Čak i kad pazite na hranu koju jedete za užinu, veličina porcije može biti problem. Orašasti plodovi, čips od jabuke ili pržene suncokretove sjemenke mogu imati dosta kalorija, dodatnih šećera i masnoća. Znanstveno je dokazano da ljudi koji jedu takve "zdrave" grickalice smatraju da imaju pravo jesti – više.
– Zdravu hranu trebate jesti u pravim količinama – kaže nutricionistička savjetnica Heather Bauer te dodaje da je najbolji trik u trgovini pronaći pakiranje za jednu osobu ili kod kuće grickalice rasporediti u manje vrećice.