Iako vrijeme prvih gripa još nije počelo, prehlade su se već uvukle u
hladnu svakodnevicu. Kako bi odgodili, olakšali ili u potpunosti
spriječili boleštine, naš najveći saveznik nisu tabletice i sirupi, već
hrana. Koji je voće i povrće imunitetska bomba provjerite u našoj
fotogaleriji.
Zeleni čaj
Zahvaljujući antoksidansima koje sadrži, zeleni čaj smanjuje rizik od
pojave najvećeg broja kancerogenih bolesti. Također sadrži
fitonutrijente koji potiču rast prijateljskih crijevnih bakterija.
Čili papričice
Čili papričice stimuliraju metabolizam, razrijeđuju krv i pomažu
oslobađanju endorfina (hormona sreće). Osim toga idealni su pojačivač
okusa, bez povećavanja broja kalorija. Crvene papričice bogate su
beta-karotenom koji se u krvi pretvara u vitamin A i tako se bore
protiv infekcija.
Đumbir
Đumbir, pikantan dodatak azijskim jelima, nije korijen već stabiljka,
što znači da sadrži žive komponentne koji poboljšavaju zdravlje. Glavni
među njima je gingerol, antikancerogeni sastojak koji je najefektivniji
kod raka debelog crijeva. Svjež, osušen ili u prahu, u svakom obliku
jednako je djelotvoran.
Borovnice
Borovnice spadaju u superhranu izrazito bogatu antioksidansima.
Poprskate li ih s malo limunovog soka i pomiješate li s jagodom, odbili
se superzdravi voćni obrok.
Cimet
Osim što je nezaobilazan u kolačima s jabuka, cimet bi trebao biti
nezaobilazan sastojak zdrave prehrane. Smanjuje loš kolestreol, štiti
organizam od dijabetesa i spriječava razvoj bakterija te nastajanje
lošeg zadaha iz usta.
Slatki krumpir
Iako je slatki krumpir tek nedavno stigao i na police naših
supermarketa, on se smatra jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.
Smanjuje posljedice pasivnog pušenja, štiti od pojave Alzheimerove
bolesti, bolesti jetre, srčanog i moždanog udara.
Rajčice
Likopen u rajčicama štiti od degenerativnih bolesti. Ukoliko nije
sezona tog izvrsnog povrća, poslužite se pireom ili sokom od rajčica.
Smokve
Kalij, magnezij i antioksidansi koji se nalaze u slatkoj smokvi,
smanjuju šećer u krvi i jačaju metabolizam. Izaberite smokve s tamnijom
kožom, jer sadrže više hranjivih tvari.
Gljive
Gljive općenito, a pogotove shitake, bogate su antioksidansima. Kuhate
li ih s crnim vinom, koji sadrži resveratrol, imunološki sustav će vam
biti izuzetno zahvalan.
Nar
Snažnih antioksidansnih i protuupalnih svojstava, dokazano je da nar
ima sposobnost zaustavljanja rasta i ubijanja stanica karcinoma prostate
10 imunitetskih 'bombi'