akcija caritasa

Stari papir za nove udžbenike djeci iz siromašnih obitelji

Razmjena knjiga Zagreb
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
12.06.2014.
u 12:45

Cijelu akciju “Spremni za dobro” medijski podržavaju “Večernji list” i “24 sata”, građani mogu uplatiti novac ili zvati donatorski telefon 060 9010

        Kriza koja traje već godinama osiromašila je mnoge obitelji, a ovog ljeta svi roditelji koji imaju školarce morat će im kupiti nove udžbenike. Kao što je poznato, u sljedećoj školskoj godini 2014./15. osnovci i srednjoškolci morat će koristiti nove, dorađene udžbenike. Svjesni toga da ih mnoge obitelji, koje nisu u sustavu socijalne zaštite, svojoj djeci neće moći kupiti, Hrvatski Caritas odlučio im je pomoći. Od 10. lipnja do kraja mjeseca u akciji “Spremni za dobro” prikupljat će stare udžbenike, bilježnice, časopise i novine, a od prihoda će se kupiti novi udžbenici djeci čiji roditelji to neće moći.

Ne donosite tvrde korice

– Akcija se provodi na tri razine, a prva je u školama. Pozvali smo učenike da donesu svoje stare udžbenike i bilježnice i doniraju ih za našu akciju. U jednoj prostoriji prikupljat će se do kraja nastavne godine, a 17. lipnja prikupljeni materijal preuzet će Unija papir, koja je naš partner u akciji. Prvog dana odazvale su se 153 škole, a vjerujemo da će se uskoro uključiti i sve ostale – kaže Boris Peterlin iz Hrvatskog Caritasa. Partner im je i trgovački lanac Lidl, u čijih 85 trgovina građani mogu donijeti stare novine, udžbenike i bilježnice svoje djece i časopise. Iz Caritasa ih mole da ne donose beletristiku i tvrdo ukoričene knjige jer su one beskorisne. Lidl će još donirati jednotjednu količinu svoje kartonske ambalaže, a sav taj materijal skladištit će se na dva punkta – u Perušiću i Jaski – i tamo će ih također preuzeti Unija papir. Građani mogu uplatiti novac ili zvati donatorski telefon 0609010, cijena poziva je 6,25 kuna.

– Sve župe pozvali smo na animiranje vjernika kako bi se uključili u akciju – ističe Peterlin. Inače, neki gradovi i općine svojim će osnovcima kupiti udžbenike, a srednjoškolcima ih moraju osigurati roditelji. Stoga će, kaže Peterlin, oni biti ponajprije u središtu njihove pažnje. Koliko je djece kojima će trebati pomoć, još ne znaju.

– Akcija će se spustiti na nadbiskupske Caritase, a zatim na župne, gdje će se donositi odluke kojoj je obitelji pomoć potrebna. Ljudi na terenu to najbolje znaju – kaže Peterlin.

Od papira 350.000 kuna

Cijelu akciju “Spremni za dobro” medijski podržavaju “Večernji list” i “24 sata” dajući time svoj doprinos nastojanjima da i djeca čiji roditelji to ne bi mogli dobiju nove udžbenike.Cijena im je, kao što je poznato, za osnovnu školu od 500-tinjak za niže razrede do oko tisuću kuna za sedmi i osmi razred. Kompleti udžbenika za srednjoškolce su od 1500 do više od dvije tisuće kuna za gimnazijalce. Peterlin kaže da se nadaju prikupiti papira u vrijednosti oko 350 tisuća kuna koje će, zajedno s novcem s donacijskog telefona i uplatama na žiroračun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR05 23400091100080340, poziv na broj 610 u cijelosti potrošiti za udžbenike.    

>> Bandić: 'Sramota je za zemlju da moramo žicati knjige!' 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije