Kobasice dolaze s kožom koja može biti više ili manje debela, a neki je ljudi uklanjaju, a drugi je jedu. Nije sasvim jasno je li se ta koža uistinu jestiva.
Je li bolje skinuti kožu s kobasice ili je pojesti? Prema Patriciji Casas, profesorici zdravstvenih znanosti na Otvorenom sveučilištu Katalonije, "koža koja prekriva sušene kobasice može biti izrađena od prirodnog ovitka (životinjsko crijevo) ili umjetnog ovitka (celuloza, kolagen ili plastični materijali odobreni za prehrambenu uporabu)", piše Marca.
VEZANI ČLANCI:
U većini slučajeva, kobasica je prekrivena prirodnih crijevom i može se jesti. Međutim, kada je riječ o sintetičkom crijevu, treba ukloniti kožu, ističe Patricija Casas.
Što je bijeli prah koji prekriva kobasice? Treba li ga ukloniti? Prema web stranici Jamón Puro Bellota, taj prah nije brašno, već plijesan. Ona ima zaštitnu funkciju jer sprečava druge štetne plijesni da prekriju kobasicu.
Osim toga, ova plijesan pridonosi procesu zrenja kobasice. Bijeli dio je plijesan koju proizvođači stvaraju u fazi sušenja kako bi spriječili pojavu drugih štetnih plijesni i dodali kobasici dodatan okus i aromu. Stoga se može jesti bez problema, a mnogi preferiraju kobasicu s kožom zbog dodatnog okusa.
Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!