kakav vam je imunitet?

Svaka četvrta kocka leda u kafićima sadrži fekalne bakterije

Gazirano piće
Foto: Shutterstock
30.03.2016.
u 07:39

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali

Svaka četvrtka kocka leda za rashlađivanje pića u švicarskim barovima, kantinama i restoranima ne ispunjava  zakonske zdravstvene standarde i sadržava fekalne bakterije poput E. coli, pokazalo je istraživanje koje je provela udruga kemičara švicarskih kantona (VKCS).

Rezultate kemijske analize leda iz barova širom Švicarske prema studiji koja će ovih dana biti i službeno publicirana objavio je u nedjelju list  SonntagsBlick.

Analiza je pokazala da 26 posto uzetih uzoraka nije bilo kemijski i zdravstveno ispravno jer su u ledu pronađene bakterije kao što su E. coli, pseudomonas i enterokoki, a oni mogu izazvati gastrointestinalne probleme.

Predsjednik udruge švicarskih kemičara Otmar Deflorin kaže da ti rezultati upućuju na nehigijenske uvjete rada aparata za pravljenje leda koji se često drže u podrumima te loše održavaju i čiste, a ne na upitnu kakvoću vode.

Protiv odgovornih ugostitelja čiji led nije prošao na ispitu neće biti podnijete prijave, zbog ocjene da količine nađenih bakterija nisu ugrozile zdravlje onih koji su ih s ledom konzumirali.

No, s time se ne slaže jedna od vodećih švicarskih udruga za zaštitu potrošača.

Bakterije su nađene u količinama koje možda nisu zdravstveno opasne za zdrave osobe, ali mogu izazvati ozbiljne bolesti kod osoba s oslabljenim imunitetom, kazala je ravnateljica te udruge Sara Stalder.

Ona predlaže da švicarski konobari i barmeni ubuduće ledenu kocku u piće stavljaju samo na izričitu želju gosta, a ne automatski i bez pitanja, kako to često čine.

– Kad platiš hranu i piće, očekuješ da je sve savršeno higijenski ispravno. To očekujemo u inozemstvu, tako se moramo ponašati i u Švicarskoj – dodala je Stalder.

>>Puštanje vode nakon nužde može biti jako opasno, evo zašto

Ključne riječi

Komentara 6

IS
istinahe
08:10 30.03.2016.

Svaki drugi članak koji objavite je pomalo nečitljiv i zastario...

OV
Ovozemaljski
08:26 30.03.2016.

Sva sreca da kod nas nije tako...

MR
MRUDante
11:16 30.03.2016.

...a općepoznato je da većina čitatelja večernjaka redovito pohodi kafiće u švicarskoj što ovaj članak čini genijalnim!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?