Pušači koji su jeli puno voća i povrća u većoj su se mjeri odricali cigareta nego oni koji su jeli manje porcije zdravih namirnica. Studija je otkrila i da su oni koji su u prehranu ubacili zdrave obroke popušili manje cigareta na dan te su kasnije u danu zapalili prvu cigaretu.
– Možda smo identificirali novi alat koji može pomoći ljudima prestati pušiti – rekao je istraživač Jeffrey P. Haibach sa sveučilištu u Buffalu.
U istraživanju je sudjelovalo 1000 pušača u dobi od 25 godina i više, a u obzir su uzeti dob i spol ispitanika, dohodak, obrazovanje, tjelovježba, konzumiranje alkohola ili drugih lijekova. Nakon četrnaest mjeseci uspostavilo se da su ljudi koji su konzumirali više voća i povrća bili manje ovisni o nikotinu ili su imali smanjenu želju za pušenjem. Istraživači to objašnjavaju time što namirnice sadrže u sebi mnogo vlakana koja daju osjećaj sitosti i ispunjenosti pa se osjeća smanjena potreba za cigaretama. Naime, kako objašnjava Haibach, pušači ponekad miješaju osjećaj gladi i potrebu za nikotinskom dozom.
– Za razliku od, primjerice, mesa, pića s kofeinom i alkohola, okus voća i povrća može pogoršati okus cigareta – kazao je Haibach.