KRALJICA ROŠTILJA

Sve tajne dobre piletine na roštilju

Vindija
Foto: Vindija
1/7
26.05.2020.
u 10:00

Topla piletina s roštilja u kombinaciji s omiljenim domaćim umakom, ide li bolje od ovoga? Ljeto je idealno za isprobavanje novih recepata s omiljenim komadom piletine

Uz neizostavne ćevape i pljeskavice za hamburgere, piletina je jedan od omiljenih izbora svih generacija kada se radi o roštilju. Neki čak i idu toliko daleko da piletinu proglašavaju kraljicom roštilja, a pripremanje pravim izazovom, jer kriva temperatura ili vrijeme pečenja može uništiti dobar komad mesa, a svojim gostima ćete servirati zagorenu kožu ili sirovo meso.

Pa koji je onda trik da piletina ispadne savršeno baš svaki put? Piletina se treba duže peći o mljevenog mesa i traži niže temperature, pa nije teško prepeći i presušiti dobar komad mesa. Zato je dobro razlikovati vrste roštilja, jer kod nas se često krivo koriste strani pojmovi „grill“ i „bbq, tj. barbeuce“. Dok mi sve to zovemo roštilj, grillanje znači brzo pečenje na jakoj vatri, dok je bbq sličniji dužem roštiljanju, duže i uz slabiju temperaturu. Dobru piletinu ćete peći sat vremena, a nerijetko i duže. Pileća prsa možete grillati na jačoj vatri, ali krilca i noge ćete bolje peći na slabijoj temperaturi.

Kada planirate roštilj, važno je znati koliko piletine morate kupiti po osobi. Veliko pile će biti dovoljno za 4 do 6 odraslih osoba, ali možete također pripremati i dijelove pileta, ovisno o preferencijama gostiju. Naravno, ti je i vječita dilema plinskog i klasičnog roštilja. Koji god koristili, važno je da rešetka bude zagrijana i temperatura stabilna prije nego stavite meso da se peče. Kod plinskih roštilja je lakše kontrolirati temperaturu, ali ako koristite ugljen, pričekajte da se plamen ugasi, a žar bude lijepo užaren, za što će mu trebati 30-45 minuta.

Foto: Shutterstock

Ključ je u umjerenoj temperaturi, tj. žaru, a to možete postići na više načina. Primjerice, ako primijetite da je vatra prejaka, slobodno sklonite ugljen malo u stranu ili uz rubove kako bi stvorili prazan prostor gdje žar nije direktno ispod piletine. Ako se radi o električnom ili plinskom roštilju, jednostavno smanjite jačinu vatre odnosno struje. Polako pečenje na umjerenoj vatri dati će najbolje rezultate. Prije pečenja, izvadite piletinu iz frižidera pola sata na sobnu temperaturu.

Piletinu svakako marinirajte i dodajte začine po želji, čime ćete dodati nove okuse ali i sačuvati sočnost mesa. Marinirajte meso nekoliko sati prije pečenja, a poželjno je i da odstoji preko noći. Ako ne koristite marinadu nego mješavinu suhih začina, utrljajte dobro u meso noć prije kako bi se upilo što bolje i stopilo s okusima mesa.

Kako bi provjerili je li meso pečeno, zarežite uz kost i provjerite kakvi sokovi teku, ukoliko vidite krv, potrebno je još peći, ali ako su samo bistri sokovi, meso je gotovo. Također možete koristiti i termometar za meso, brzom provjerom u centru mesa temperatura bi trebala biti barem 70 stupnjeva celzijusevih.

U marinadi je tajna

Svi znamo da bi meso prije roštilja trebalo "napacati", tj. napraviti marinadu i pomiješati s mesom te pustiti da odstoji barem par sati ili preko noći. Ali zašto to radimo? Prvi razlog je da damo mesu dodatan okus, a drugi da meso omekša kako bi bilo slasnije nakon roštiljanja. Ne postoji najbolji recept za marinadu, niti pravilo koliko bi meso dugo trebalo marinirati, ali svaka marinada bi trebala imati dobar omjer kiseline, ulja i začina. Mnogo je odličnih recepata za marinadu kojom možete obogatiti svoj roštilj, a mi vam donosimo dva za piletinu i dip umaci o kojima će vaši gosti i najmiliji još dugo pričati.

Grčka marinada

Foto: Shutterstock

Sastojci (za 1,5 kg Cekin filea pilećih prsa):

  • 150 g Vilikis grčkog jogurta Vindija
  • 50 ml maslinova ulja
  • 2 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 2 limuna (sok i naribana korica)
  • 1 jušna žlica origana
  • 30 g soli
  • malo svježe mljevenog šarenog papra

Stavite piletinu u veću posudu. Prelijte jogurtom i maslinovim uljem. Naribajte koricu limuna, zatim iscijedite sok. Dodajte ostatak sastojaka pa sve zajedno miješajte rukama nekoliko minuta kako bi se meso što bolje proželo marinadom. Stavite foliju preko posude i ostavite na hladnom najmanje tri sata prije pečenja. 

Slatko-kisela marinada

Foto: Shutterstock

Sastojci (za 1,5 kg Cekin filea pilećih prsa):

  • 100 ml maslinova ulja (ne gorkog)
  • 50 ml soja-sosa
  • 50 ml Vindi jabuka nektara
  • sok od pola limuna
  • 2 jušne žlice balzamičnog octa
  • 40 g smeđeg šećera
  • 1 čajna žličica svježeg nasjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica svježe nasjeckane majčine dušice
  • jedna jušna žlica finog mustard senfa ili pola jušne žlice običnog senfa
  • 15 g soli 
  • ¼ čajne žličice češnjaka u prahu
  • papar i čili u prahu – količina prema ukusu

Sjedinite sve sastojke u većoj posudi i dobro promiješajte kako bi se šećer otopio. Odvojite trećinu marinade koju ćete iskoristiti za premazivanje tijekom pečenja. Dodajte piletinu u posudu s marinadom i rukama miješajte nekoliko minuta kako bi se meso što više proželo marinadom. Neka se marinira najmanje tri sata prije pečenja, no nikako dulje od šest sati jer kiselina iz limuna i octa duljim stajanjem čini meso čvršćim. 

Vindija guacamole dip

Foto: Shutterstock

Sastojci za 6 osoba:

  • 3 avokada – mekana, zrela
  • 100 g nasjeckanih pelata rajčice (može iz tetrapaka)
  • 150 g kiselog vrhnja 'z bregov
  • 3 jušne žlice nasjeckanog svježeg korijandra
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckane jalapeno papričice (ima ih ukiseljenih u staklenkama)
  • 3 jušne žlice limunova soka
  • malo češnjaka u prahu
  • soli po ukusu

Avokado ogulite, uklonite košticu, stavite zajedno s vrhnjem, limunovim sokom, češnjakom i solju u visoku usku posudu za blendanje i štapnim mikserom izradite finu kremu. Na kraju umiješajte nasjeckane papričice i pelate. Poslužite uz svježu piletinu Cekin s roštilja.

Vindija spicy cheesy BBQ dip

Foto: Shutterstock

Sastojci za 6 osoba:

  • 200 g Vivis čili svježeg krem sira
  • 100 g sitno naribanog sira Orodura ili Bovidura
  • 100 g kiselog vrhnja 'z bregov
  • 100 g BBQ umaka
  • malo kajenskog papra
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckanog svježeg peršina
  • 1 čajna žličica sitno nasjeckane svježe majčine dušice
  • malo soli prema potrebi
  • malo češnjaka u prahu

Sve sastojke stavite u visoku posudu za blendanje pa štapnim mikserom izradite fini kremasti dip i poslužite uz svježu piletinu Cekin s roštilja.

Sadržaj omogućila Vindija

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije