POSVE OSOBNO

Tajanstveni sastojak... ili pak dobro poznati?

Podravka
Foto: Shutterstock
1/4
22.12.2022.
u 14:39

Čini li vam se ponekad da ste sve uradili kao i uvijek, ali rezultat je drugačiji?

"Dobra volja je najbolja" ili pak "radi sa srcem i bit će odlično", koliko smo puta čuli te riječi? Nebrojeno, zasigurno. Dok si učenik ili student, skoncentriraš se na gradivo i misliš samo na to - usvojiš znanje bez muke i rezultat je odličan. Ako pak tijekom učenja misli lutaju - potrebno je mnogo vremena, a opet nisu polučeni neki rezultati. Tako je i na radnom mjestu, tako je u životu općenito. Pa možda je najbolji primjer - kuhinja.

Tajna stare bilježnice

Vjerojatno svaka domaćica ima mnogo knjiga o kuhanju, recepte sa svih strana svijeta, od poznatih ali i amaterskih kuhara. Ali i jednu, često staru bilježnicu, izlizanih stranica, naslijeđenu od mame, bake, možda i prabake... I ona je najčešće u uporabi. Koliko se tu čarolija skriva? Premda od čestog listanja neka se slova više i ne vide, ali i ako se recepti prepišu, isprintaju ili čuvaju u folderima - ta nova tehnologija nema tu moć stare bilježnice s receptima. A kakva bi to bila obiteljska proslava, prijateljsko druženje ili nedjeljni ručak na kojem se nakon radnog tjedna okupi obitelj, a da na stolu nisu neka jela koja baš svi ukućani vole. Ponekad možda ispadnu drugačije nego bi domaćica to htjela. Sve je rađeno po receptu, ali... nije isto kao pred nekoliko tjedana. Tajna je u ljubavi. I vremenu. I začinima. I želji... mnogo je razloga, ali najvažnije je - kuhati s ljubavlju. To je recept za uspjeh. On ne piše u bilježnici, ali prenosi se s generacije na generaciju. Jedini je koji daje onaj pravi "začin" pa već na prvi zalogaj osjećate tu divotu okusa... Apetit je veći nego ikada, pojest ćete još "samo malo...". Dijeta može pričekati.

Meso pripremljeno na razne načine, kobasice pečene ili kuhane, preljevi za salate, u pecivu ili lepinjama, ako je posebnog ukusa i tako drugačije, a tako dobro zasigurno sadrži jedan tajanstveni sastojak. Vrsne domaćice to znaju, a mlade vrlo brzo nauče: senf mijenja okus jela. Uz dodatak tog začina jelo poprima zamaman okus koji mazi nepce.

Vjerojatno je većini na ovim koordinatama prvi životni susret sa senfom bio pri pogledu na posudicu ili tubu koja se nalazila na stolu dok je majka pripremala "francusku salatu" koja s Francuskom ima jednako veze kao i "jorkširski puding" s Hrvatskom. Nekima je on bio samo kremasti začin u koji se, recimo, umače kobasica.

No, to je jedan divan začin koji ima široku i zdravu primjenu i to na svim koordinatama zapadnjačke gastronomije. Mnogi ne znaju da je i niskokaloričan, pa primjerice jedna čajna žličica ima samo tri kalorije... Pa je idealan ako pazite na težinu ili želite smršavjeti jer jedući senf - nećete zgriješiti.

Kameni mlinovi glavni "krivci"

U Hrvatskoj je Podravka s proizvodnjom senfa počela još prije više od pola stoljeća. Priča počinje još ranije, 1951. godine kada se u Koprivnici počeo proizvoditi senf. Od 1969. godine kreće proizvodnja po licenci Mautner.

U počecima se senf pakirao u tube i staklenke, a potom se pojavio i vrč. I to za pet vrsti koliko je senfa Podravka proizvodila osamdesetih godina. Uvijek je glavna premisa bila izvrsnost, izvrsnost okusa i sastojaka. To je i danas misao vodilja pa je okus senfa pravo uživanje. A ukusa je mnogo, za sve ukuse, za sve prigode, za gurmane ali i za dijetalnu prehranu. Zašto je tako dobar... Odgovor je u izboru najbolje vrste gorušice koja je garancija dobrog okusa.

Zrna gorušice se drobe u mlinu s valjcima u gorušičino brašno. Pripremljena smjesa mljevene gorušice, vode, octa i mirodija dobro se homogenizira i pušta na mljevenje i poliranje. Kameni mlinovi su zaslužni za završni sjaj, glatkoću i izrazito finu, mazivu strukturu senfa. Po završenom procesu prerade, senf odležava zadano vrijeme u kacama od posebnog materijala, kako bi se postigla karakteristična prepoznatljivost. Podravka jedina u Hrvatskoj proizvodi senf na kamenim mlinovima.

Dijon, Gold, Rustica...

Podravka proizvodi razne vrste senfa jer osluškuju tržište i želje potrošača. Tako su nastale i novije vrste - Dijon, izvrstan za mariniranje mesa, kao i u umacima i dipovima. Savršeno se "sljubljuje" sa sendvičima. Bez glutena i prikladan i za vegetarijance.Tu je i okus koji zlata vrijedi - senf Gold. Također je bez glutena. Dodaje raskoš u svaku kuhinju. Ovaj premium Podravka senf ima savršen balans kiselosti i ljutine. "Kralj" je salata, preljeva i umaka i omogućuje nove, zlatne kulinarske kombinacije. Zrnca kulinarske mudrosti dočarat će senf Rustica. Specifičnost okusa dobro se slaže s blažim i pikantnijim jelima.

Ne morate biti masterchef da bi svi uživali u vašim jelima. Bit će dovoljno kuhanje s ljubavlju i srcem, a sve začinjeno omiljenom vrstom Podravka senfa. Gosti će tražiti - još!

Sadržaj je nastao u suradnji s Podravkom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije