Recenzije

Koja kava je najbolja? Testirali smo četiri nova okusa i našli smo onaj i za najzahtjevnija nepca

Foto: Shutterstock
1/3
03.10.2023.
u 16:18

Zamisliti dan bez kave nemoguće je mnogim Hrvatima. Kava se pije od jutra do večeri, a čak 85 posto nas popije barem jednu kavu dnevno, dok dvije ili više kava popije 60 Hrvata. Isprobali smo nove vrste kave i ovu su naši dojmovi

Kada je kava u pitanju, u svakoj redakciji, pa tako i našoj, nema kompromisa. Kava je kraljica, kava je božanstvo, kava je ono nešto bez čega ne možemo. Kava je dio našeg jutra, popodneva, predvečerja, večeri, uz kavu smišljamo teme i projekte, uz kavu pišemo, uz kavu se veselimo i živciramo, uz kavu se opuštamo i koncentriramo, uz kavu se družimo... Kava, kava, kava... dobar dio DNK svakog novinara, grafičara, snimatelja, fotoreportera, urednika, lektora, kolumniste, social media managera, marketing i sales accounta zauzima strast za informacijom, ljubav prema medijskom poslu i – kavi. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da su novinari i ostali medijski radnici ovisniji o kavi od ljudi koji se bave bilo kojim drugim zanimanjem, uključujući policajce i učitelje.

Stručnjaci su istraživali navike ispijanja kave 10.000 ljudi od kojih je 85 posto pilo više od tri šalice dnevno. Sedamdeset posto je izjavilo da bez kave ne bi bili u stanju normalno obavljati posao. Bez kave ne mogu funkcionirati ljudi zaposleni u cijelom nizu zanimanja, a studija je pokazala da najviše kave, više od četiri šalice dnevno, piju zaposleni u stresnim zanimanjima: policajci, učitelji, a najviše novinari. Ako se pita nas, potvrđujemo rezultate i definitivno ulazimo u skupinu tri šalice dnevno najmanje.

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Očekivanja pretočena u šalicu kave

Kada smo dobili priliku recenzirati novu liniju Franck @home espresso kavu s četiri okusa – Superiore, 1892 Edition, Stretto i Classic – sreći nije bilo kraja. U našoj redakciji imamo dva caffe aparata, koja su dolaskom Franck @home espresso kave, odmah krenula u punu funkciju. Miris svježe mljevene kave ispunio je cijeli prostor, zajedno sa zvukom espresso aparata, a s njima je stiglo i uzbuđenje iščekivanja prve šalice omiljenog napitka. Kako je riječ o provjerenim espresso blendovima u zrnu i pakiranjima koja omogućuju da zrna kave ostanu svježa i aromatična do samog trenutka pripreme, očekivanja su bila velika. A kakvi su dojmovi? Hmmm... nekim od naših četvero recenzenata, koji su svi odreda iskušani kavoljupci osjetljivog nepca, ovo je iskustvo potpuno redefiniralo pojam dobre kave.
 

Classic espresso zrno

Klasični okus s kojim ne možete pogriješiti

Jelena: Ovo mi je baš tradicionalni espresso, ni kiseo ni gorak. Više mi je nekako orašast okus, ali oštriji i kratkotrajniji.

Andreas: Klasik, nema previše filozofije. Prava klasična kava, s bogatim i uravnoteženim okusom. Svaki je gutljaj jednostavno zadovoljstvo. Ovo je kava za sve ljubitelje klasičnog okusa, bez suvišnih iznenađenja.

Marija: Klasika među kavama, okus je uravnotežen, s blagom notom orašastih plodova. Vrlo jednostavna, a opet dobro poznata aroma prave kave. Ne volim komplicirane okuse tako da mi ova kava baš odgovara.

Mirna: Prava klasična kava, s bogatim i uravnoteženim okusom. Svaki je gutljaj pravo zadovoljstvo. Ovo je kava za sve ljubitelje klasičnog okusa, bez suvišnih iznenađenja. Kako ipak volim notu „uzbuđenja“ u okusu, možda malo preklasična za mene.
 

Stretto espresso zrno

Poticajni, mirisni espresso “kick”

Jelena: Okus je koncentriran i intenzivan, gotovo kao udarac energije. Espresso je pun karakterističnih nota i ima izvanrednu kremu na vrhu. Ovo je kava za one koji vole snažan espresso „kick“.

Andreas: Slatkast, čokoladan, orašast. Ova kava je za one koji žele jutarnji poticaj koji ih budi i priprema za izazove dana.

Marija: Kao bivši svakodnevni korisnik moka kave i lonca, sada svakodnevno pijem espresso. Postoji slatkoća i kremast okus espressa koji nedostaje u loncu za moku i smatram da su baš ovdje kiselkaste note više naglašene espressom, dok ih moka nekako prigušuje. Mislim da mi je ova najbolja od svih.

Mirna: Wow, ova je kava baš po mome okusu. Intenzivna, opijajuća, mirisna i snažna, to je sve što želim od kave. Oborila me s nogu.
 

1892 Edition espresso zrno

Ovo je pravi luksuz u šalici

Jelena: Okus je dubok i kompleksan, prava eksplozija s notama čokolade i orašastih plodova. Ovo je kava za one posebne trenutke, kad želite malo luksuza u šalici.

Andreas: Dobar espresso, kao da obloži jezik, okus se zadržava i aroma ostaje u ustima. Osjećaj bih usporedio s kvalitetnom čokoladom, ne okus, već osjećaj koji ostaje u ustima još dugo nakon što je kockica, dobro, red čokolade, gotov.

Marija: Ovo je kava za prave gurmane. Okus je bogat, s naglaskom na tamnoj čokoladi i orašastim plodovima. Svaki gutljaj je poput čokoladnog desertnog iskustva.

Mirna: Probala sam je bez kapi mlijeka, željela sam baš osjetiti sav okus. Izrazito snažna kava, za mene možda „preduboka“, svakako će biti moja prva jutarnja šalica, za popodne pripremam Sttretto. 😊

Foto: Matija Habljak/Pixsell

Superiore espresso zrno

Oduševljava jednostavnim šarmom i notom čokolade


Jelena: Mislim da se mnogi zbune s jačinom espressa. Dobar espresso nema jaku kiselost i nije gorak ni suh. Dobar espresso je uravnotežen, sladak, bogat i lako se pije. I to mi je palo napamet kad sam probala ovu kavu. Moj favorit.

Andreas: Iznenadila me svojim jednostavnim šarmom. Okus je pun, s blagim naglaskom na čokoladi. Ovo je kava za one posebne trenutke i za sve ljubitelje kave koji žele malo više raskoši u svom jutarnjem ritualu.

Marija: Volim nekad dodati malo više mlijeka u kavu i kod ovog okusa mi to najbolje paše. Vrlo je suptilan. Nema okusa pečenja ili voća koji bi smetali s mlijekom.

Mirna: Okus je pun i zavodljiv, s blagim naglaskom na čokoladi. Ovo je kava ako želite malo luksuza u šalici. Definitivno je najbolja kada imamo kolegije, čavrljamo o važnim temama, dogovaramo se oko provedbe nekih planova. Svakako bih je odabrala i za uživanje u kavi u društvu svojih prijateljica, kada moramo pretresti sve vruće teme iz naših života.


Sadržaj donosimo u suradnji s Franckom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije