Zaljubljenica u kuhanje i azijsku kuhinju podijelila je nedavno jednostavan trik kako možete prije kuhanja znati hoće li se hrana lijepiti za lonac ili tavu; pa se odmah možete poštedjeti napornog struganja ostataka.
- Ako izbjegavate kuhati u posuđu od nehrđajuće čelika jer vam se hrana za njega lijepi, prije kuhanja napravite trik s vodom - poručila je u svom videu.
Soda bikarbona može učiniti `čuda` no nemojte je koristiti za ovo...
Pokazala je kako na već zagrijanu tavu dolijeva malo vode, koja se odmah skupi u veliku kapljicu, a TikTokerica kaže da nakon toga nema straha od lijepljenja.
- Čim voda stvori ovakvu veliku kapljicu, tava je spremna i nema lijepljenja - dodala je, a ulje se, kaže, dodaje nakon što se tava još ugrije.
- Trebate samo kap ulja da stvori barijeru između tave i vode - objašnjava, a neki su u komentarima primijetili i da se hrana često lijepi za tavu ako ona nije dovoljno vruća.
@theasiantestkitchen Cooking with stainless steel used to be such a pain! #legendcookware #stainlesssteelpan #cookingtip #learnontiktok #cooktok #cookinghacks #egg ♬ original sound - layiwasabi
- Kad voda ispari, tava je prevruća pa treba smanjiti temperaturu i malo pričekati - objasnila je TikTokerica dodavši da je tu riječ o takozvanom Leidenfrost efektu; fenomenu u kojem tekućina zagrijana iznad točke vrelišta ne isparava, već lagano klizi po površini.
- Ako se ono što kuhate lijepi za tavu, još nije gotovo; ponekad se hrana lijepi ako nije dovoljno termički obrađena - objasnila je jedna pratiteljica, prenosi The Sun.
Ove biste namirnice uvijek trebali držati u hladnjaku!