Turistička patrola

To je moje misto! Ovdje su gosti kao kod kuće

\'vodice4_nnn_unu_030811\'
Foto: VL
1/3
04.08.2011.
u 12:00

Glavna je zabava noćna šetnja po raspjevanoj ulici i ples uza stare hitove uličnog svirača iz Australije

"Vodice – moje misto!" slogan je vodičkog turističkog ureda kojim se u prospektu obraćaju turistima koji dolaze ljetovati u njihovo mjesto. Iako je taj turistički prospekt nemaštovito napravljen i jedan je od najlošijih koje sam proteklih deset dana listao obilazeći mjesta na srednjem Jadranu, moram priznati da su s tim sloganom pogodili ono što Vodice zaista nude turistima. Nema ovdje spektakularnog noćnog života, ludih provoda, razgledanja starina i kulturne baštine, nego Vodičani jednostavno svojim gostima nude da se na odmoru osjećaju kao kod kuće, te uživaju u suncu, čistim plažama i dobroj gastronomskoj ponudi.

Velika pozornica

Noćni život u Vodicama odvija se na glavnoj gradskoj prometnici na rivi. Ljeti je ona zatvorena za promet, a oba prometna pravca pretvorena su u veliku šetnicu na kojoj je svake večeri, do ranih jutarnjih sati, kao u mravinjaku. Gosti iz svojih hotelskih soba i apartmana izlaze u šetnju, rade "đirove" i kada se umore sjednu u obližnji kafić ili restoran koji se nalaze uz šetnicu.

Na toj glavnoj šetnici je i velika pozornica na kojoj se svaku večer organizira neki zanimljiv nastup. Dok sam boravio u Vodicama, upravo su tekli dani 9. vodičkog džez-festivala, a prije i poslije njega na tome mjestu nastupaju pjevači zabavne glazbe, izvode se predstave ili priređuju nastupi klapa. I mnogi restorani uz glavnu šetnicu svojim gostima, dok sjede za večerom, nude glazbeni program s pjevačima koji od stola do stola hodaju i pjevaju milozvučne dalmatinske pjesme.

Nema slobodnog kreveta

Ali od cijelog tog glazbenog programa dojmio me se najviše nastup jednog uličnog svirača. Zove se Jimmy i u Vodice je ovoga ljeta došao čak iz daleke Australije. Za Hrvatsku je čuo preko svojih prijatelja i odlučio ovo ljeto provesti na Jadranu, pjevajući i svirajući za Hrvate i njihove goste. Na trgu ispred spomenika palim hrvatskim braniteljima imao je trosatni koncert, a u svakom trenutku oko njega bilo je okupljeno najmanje tisuću ljudi. Nije ih privukla činjenica da je čovjek sam svirao gitaru, usnu harmoniku, bubnjeve i činele, nego njegov dar za pjevanje. Skidao je stare svjetske hitove, pa su se mnogi stariji turisti uz njega prisjetili svojih mladih dana. Jimmy će u Vodicama biti nekoliko dana, kreće dalje po Hrvatskoj, ali sudeći po tome kako je primljen, Vodica će se sigurno sjećati cijeli život, a bude li u prigodi, sigurno će opet ovdje doći. A baš je to glavni adut Vodičana u privlačenju turista u svoje mjesto. Iako su proteklih dana imali malomišćanskih razmirica koje su se odvijale naočigled svih, turisti vole Vodice jer ih osjećaju kao svoje mjesto. Zbog toga u Vodicama i nema slobodnog kreveta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije