Znanstvenici sve više upozoravaju da će današnja konzumacija mesa u skoroj budućnosti postati nezamisliva jer je proizvodnja mesa bez vode nezamisliva, a i proizvodi se enormna količina ugljikova dioksida što povećava emisiju stakleničkih plinova. Osim za planet, konzumacija crvenog mesa ima štetne učinke i na naše zdravlje. Oni smatraju da može izazvati niz kroničnih bolesti, a po nekim pokazateljima i karcinom.
Mnogi se ljudi zbog toga okreću vegetarijanskom načinu prehrane, smatrajući da su biljni proteini bolji i sigurniji od životinjskih.
Prorjeđivanje mesnih obroka i smanjivanje količine mesnih prerađevina vjerojatno će pozitivno utjecati na zdravlje, a to su zaista male promjene koje možete unijeti u prehranu. Ipak, Medical Daily donosi i neke prednosti povremenog mesnog obroka.
1. Meso sadrži veliku količinu proteina što može biti korisno za organizam. Proteini grade tkiva i proizvode antitijela koja štite od infekcija, jačajući imunološki sustav. Ono što je najvažnije jest da meso sadrži esencijalne aminokiseline, što ga nesumnjivo svrstava u najvažniji izvor proteina.
2. Mnogo je hranjivih tvari koje sadrži meso – od željeza i cinka do selena. I dok željezo pomaže u formiranju hemoglobina koji prenosi kisik do različitih dijelova tijela, cink pomaže u formiranju tkiva, a selen razgrađuje masnoće u tijelu.
3. Vitamini A, B i D također su velik dio prehrane, a oni se najčešće nalaze u mesu. Oni vam vid održavaju oštrim, jačaju zube i kosti, ali i "grade" središnji živčani sustav. Još je jedna velika prednost što vam i koža izgleda zdravije.
vrlo nestručno pisan tekst. argumentacija je iz devetnaestog stoljeća. svi benefiti konzumacije mesa su čista tragedija prema katastrofalnim posljedicama. kada bi se meso izbacilo iz ishrane, nestalo bi 90% svih bolesti u ljudskoj populaciji.