nikad nije kasno

U pedesetima se razvela i počela sama putovati: Sada otkriva 'ključ' solo putovanja

Shutterstock
18.08.2024.
u 16:05

Svoje avanture prvo je započela u Ujedinjenom Kraljevstvu da bi izgradila samopouzdanje, a započela je tako što bi sjela u automobil te se odvezla na neko mjesto i tamo provela vikend u istraživanju

Nakon što se u pedesetima razvela od supruga, a djeca su već bila odrasla, Sandri Garlick solo putovanja učinila su se privlačnom opcijom. Svoje avanture prvo je započela u Ujedinjenom Kraljevstvu da bi izgradila samopouzdanje, a započela je tako što bi sjela u automobil te se odvezla na neko mjesto i tamo provela vikend u istraživanju, ispričala je Garlick za HELLO! magazine.

Ubrzo ju je Italija počela zvati. "Ne želeći putovati potpuno bez podrške, rezervirala sam solo putovanje sa renomiranom agencijom na Amalfi obalu, da bih imala podršku ako se nađem u nevolji. Iako zastrašujuće, moje prvo samostalno putovanje dalo mi je ogroman osjećaj postignuća", ispričala je Garlick. 

VEZANI ČLANCI:

Iako se ponekad osjećala pomalo usamljeno, razvila je niz vještina istražujući cijelu obalu Amalfija i Capri. Potaknuta iskustvom, rezervirala je na Sardiniju i tada se osjećala puno sigurnije. Sada je navela neke od prednosti solo putovanja. Za početak, nema dugih rasprava o tome kamo ići i kada letjeti, plus sama planira svoj raspored. 

Samozaposlena  je te može raditi s bilo kojeg mjesta gdje ima internetske veze, stoga putovanja često rezervira u zadnji tren, a to je nešto što ne možete učiniti ako ste vezani za rasporede godišnjeg odmora drugih ljudi. Također, od trenutka kada zakorači u zračnu luku, opuštena je jer se ne mora ni o kome brinuti. 

Ručnik, krema za sunce i - ocat? Turisti upravo to sve češće nose na plažu, evo i zašto

1/25

"Kad sam sama, čavrljam s drugim putnicima i upoznam toliko zanimljivih ljudi. Volim slušati njihove priče s putovanja", rekla je Garlick. No, ističe da i samostalna putovanja sa sobom mogu nositi izazove poput odlaska u restoran. "Prvi put kad sam sama sjedila u restoranu bilo je grozno. Konobar mi nije donio jelovnik niti mi je prišao. Sjedila sam za stolom za dvoje i osoblje je pretpostavilo da čekam da netko drugi dođe", objasnila je Garlick. 

No, kako su samostalna putovanja postala mnogo češća, tako više ne dobiva sažaljive poglede od dobronamjernih parova, a  ponekad čak dobije poziv da se pridruži drugim grupama ili solo putnicima. "Otkrila sam da je ključ uspješnog solo putovanja samopouzdanje i planiranje. Znati kamo idete, osigurati da ste sigurni i djelovati samouvjereno, čak i kada niste. Također pobrinem se da imam pristup novcu, unaprijed rezerviranom smještaju i putovanju te da mi je telefon potpuno napunjen, kamo god idem", rekla je Garlick.

Ovo su najpovoljnije europske destinacije za odmor u dvoje - naši susjedi dominiraju ovom listom

Sada traži aktivne odmore jer to znači da je vjerojatnije da ćete biti s drugim putnicima s kojima ima nešto zajedničko. "I dalje volim odmore s obitelji i prijateljima, ali solo putovanja otvorila su mi puno više svijeta. Zašto sjediti i čekati druge kada to možete učiniti sami, bez obzira na godine?", zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije