Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo..

Ugodno s korisnim: Evo koliko kalorija zapravo potrošite tijekom seksa!

Shutterstock
14.07.2023.
u 21:30

Točna količina kalorija koju seks može sagorjeti ovisi o težini, trajanju seksa i drugim čimbenicima

Seks se ponekad može činiti kao vježbanje, ali koliko zapravo kalorija sagorijevate pod plahtama? Prošla istraživanja su zaključila da je seks jednak laganoj do umjerenoj tjelovježbi. Od tada je još nekoliko studija uspjelo odrediti prosječnu količinu kalorija sagorenih tijekom seksa - a to je mnogo manje od odlaska na trčanje ili odlaska u teretanu, piše Yahoo! 

Točna količina kalorija koju seks može sagorjeti ovisi o težini, trajanju seksa i drugim čimbenicima. Slično kao kod mjerenja potrošnje kalorija za bilo koju tjelesnu aktivnost, ne postoji jedan odgovor. Dobra vijest je da seks nudi mnogo zdravstvenih dobrobiti osim gubitka kalorija. Ipak, evo nekih saznanja iz najnovijih istraživanja o tome koliko kalorija sagorijevate tijekom seksa.

VEZANI ČLANCI:

Koliko kalorija zapravo sagorijeva seks? Istraživanja su pokazala da muškarci u prosjeku sagore 101 kaloriju tijekom seksa, odnosno oko 4,2 kalorije u minuti. Žene u prosjeku sagore 69 kalorija tijekom seksa ili oko 3,2 kalorije u minuti. Ovi su rezultati iz male studije iz 2013. koja je uspoređivala sagorijevanje kalorija kod mladih, zdravih heteroseksualnih parova nakon 25 minuta seksa u odnosu na trčanje na traci za trčanje 30 minuta. Istraživači su otkrili da su tijekom prosječne sesije seksualne aktivnosti - definirane kao predigra, snošaj i orgazam barem jednog partnera- muškarci sagorjeli 101 kaloriju, a žene 69,1 kaloriju. Seks je sagorijevao znatno manje kalorija nego kad su isti sudionici vježbali na traci za trčanje - gdje su muškarci sagorjeli 9,2 kalorije u minuti, a žene 7,1 kaloriju u minuti - više nego dvostruko više nego u seksu.

"Postoji određena vrsta potrošnje energije tijekom seksa, ali nije toliko velika", kaže dr. Antony Karelis, koautor studije i profesor na odjelu za znanost o vježbanju na Sveučilištu Quebec, Montreal. Drugi pregled iz 2013. zaključio je slične rezultate - muškarac u svojim 30-ima može sagorjeti samo 21 kaloriju tijekom odnosa ako ima seks šest minuta. Pet do šest minuta otprilike je prosječno trajanje spolnog odnosa — ne uključujući predigru. I, naravno, potrošnja kalorija je individualizirana, što znači da možete sagorjeti malo više ili manje kalorija od ovih sudionika studije.

Kako sagorjeti više kalorija tijekom seksa? Najprije maknimo očito s puta: onaj tko je na vrhu vjerojatno radi većinu pokreta i vjerojatno će trošiti više energije, što znači da će sagorjeti više kalorija. Dakle, ako želite sagorjeti nekoliko kalorija više tijekom seksa, preuzmite kontrolu ili neka se vi i vaš partner izmjenjujete kako biste oboje imali koristi. Znojenje je dobar pokazatelj da radite, kaže Karelis. Također možete produljiti seks u nadi da ćete sagorjeti više kalorija, ali to je lakše reći nego učiniti. Što se tiče različitih položaja, "ljudima bi bilo nevjerojatno teško promijeniti seks na tako značajan način da bi to bilo jednako vježbanju", kaže dr. Debby Herbenick, profesorica seksualnog i reproduktivnog zdravlja na Državnoj školi Sveučilišta Indiana. Zdravlje i autorica knjige "The Coregasm Workout: The Revolutionary Method for Better Sex Through Exercise."

Herbenick dodaje da "postoje beskrajni položaji u seksu, a ona preporučuje ljudima da izaberu one koji su ugodni za njih i njihovog partnera, a ne onaj koji će sagorjeti pet ili 10 kalorija više. Međutim, ako želite isprobati više seksualnih položaja i uključiti one koji zahtijevaju više snage ili kardio vježbe, mogli biste isprobati stojeće položaje ili one koji zahtijevaju fleksibilnost, poput 'kolica'. Savjet dr. Herbenick je i da sama vježba može povećati uzbuđenje. Možete vježbati s partnerom prije seksa, a zatim se fokusirati na jednostavno uživanje u seksu.

Ne zaboravite na druge dobrobiti seksa: Postoje brojne zdravstvene dobrobiti seksa osim sagorijevanja kalorija. Ako ste razočarani što seks ne sagorijeva onoliko kalorija koliko ste se nadali, uzmite u obzir da zdrav seksualni život može donijeti mnogo više dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Seks može smanjiti stres i tjeskobu, podići raspoloženje i samopouzdanje, povećati libido, odnosno seksualni nago, poboljšati san, ojačati imunitet, olakšati bol, smanjite rizik od raka prostate kod muškaraca i ojačati mišiće dna zdjelice kod žena.

Ljubite li se dovoljno? Evo koliko sekundi poljubac treba trajati za sretan brak...

 

Komentara 1

Avatar doog_kool
doog_kool
09:44 16.07.2023.

Po ovoj računici ispada da ja tijekom seksa sagorim 2,1 kaloriju...Znači 6,3 kalorija mjesečno...nije to loše

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije