dobro je znati!

Ujutro prvo popijete kavu? Evo što kofein radi vašem tijelu kroz dan!

Shutterstock
15.06.2023.
u 07:00

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo

Kofein, glavni stimulans u kavi, djeluje na kemijskoj razini kako bi vam dao energiju. Međutim, kofein je strukturno sličan drugoj kemikaliji prirodno stvorenoj u tijelu, zvanoj adenozin, koja vas čini umornima. Neke tvari oponašaju prirodne neurotransmitere i mogu zauzeti njihovo mjesto u receptorima, piše Big Think.

Kofein povećava razinu adrenalina što rezultira povećanim brojem otkucaja srca i bržim protokom krvi kroz tijelo. U isto vrijeme sprječava da se dopamin ponovo apsorbira u vaš sustav, što mu omogućava da dulje vrijeme ostane u mozgu, zbog čega se dulje vrijeme osjećate pozitivno i sretnije. Upravo ovo zadržavanje dopamina je ono što često pokreće mozak da poželi više kofeina. Evo što se događa u tijelu prvih šest sati nakon ispijanja kave. 

VEZANI ČLANCI: 

U prvih deset minuta: Kofein ulazi u vaš krvotok i širi se po cijelom tijelu, uzrokujući porast krvnog tlaka i broja otkucaja srca.

Do 20 minuta:  Kofein se veže na adenozinske receptore, neutralizirajući umor. Razina dopamina povećava se i zadržava, što stvara osjećaj da treba biti oprezan i usredotočen. 

Nakon 30 minuta: Nadbubrežne žlijezde prebacuju se u veliku brzinu i počinju stvarati više hormona. Tijekom tog vremena, zbog proširivanja zjenica, vid može postati oštriji.

U roku od 40 minuta: Tijelo počinje proizvoditi više serotonina, što poboljšava rad neurona unutar vaše leđne moždine - to dovodi do poboljšane koordinacije i snage mišića.

Nakon četiri sata: Metabolizam se ubrzava, zbog čega energiju brže sagorijevate. Vaše tijelo tijekom tog perioda počinje razgrađivati pohranjene masti.

U roku od šest sati: Kava je prošla kroz vaš sustav i vjerojatno ćete osjetiti potrebu za mokrenjem. Iz tijela će do tada izaći približno polovica količine kofeina koji ste unijeli u organizam.

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije