ŽENA S MISIJOM

Umirovljenica Ankica na tajnom zadatku: 'Osvećujem prevarene žene i vučem lažne romantičare za nos!'

Screenshot
16.10.2024.
u 15:30

Prevaranti vrebaju starije žene kojima se najčešće predstavljaju kao liječnici ili vojni časnici koji su u nekoj vojnoj bazi ili na brodu

Ankica Gusak, 78-godišnja umirovljenica iz Bjelovara, već godinu dana na internetu za nos vuče prevarante koji pljačkaju starije, naivne gospođe. U filmu 'Romantična prevara' koju su pod vodstvom redatelja Đure Gavrana snimili polaznici dječje radionice na festivalu dokumentarnog filma DOKUart, ova vremešna Bjelovarčanka otkrila je detalje svoje tajne misije koju je, kako kaže, započela kako bi osvetila sve prevarene žene.

-Dugo sam slušala o tim prijevarama jadnih žena, a kako sam i sama na Facebooku dobivala zahtjeve za prijateljstvo od stranaca, odlučila sam se malo poigrati s njima – priča nam gđa Ankica koja je u posljednjih godinu dana odradila toliko online 'veza' da već jako dobro može predvidjeti svaki korak prevaranata. Kaže kako oni vrebaju starije žene kojima se najčešće predstavljaju kao liječnici ili vojni časnici koji su u nekoj vojnoj bazi ili na brodu.

GALERIJA: Kao iz bajke: Fotograf iz Velikih Zdenaca u zaboravljenoj šumi snimio 'selo Štrumpfova'

1/8

-Svaki od njih ima neku tužnu životnu priču. Svi su udovci, a u nesrećama im najčešće pogiba supruga i jedno dijete. Kad izazovu sažaljenje, postaju intimniji, počinju mi se obraćati sa 'draga' ili 'ljubavi' – priča gđa Ankica, dodajući kako s vremenom počinju obećavati zajednički život, preseljenje u Hrvatsku i slično.

Kad pomisle da se žrtva upecala i zaljubila u njih, dodaje, stiže zaplet.

VEZANI ČLANCI:

'E, onda javljaju da su upali u neki problem. Primjerice da su ih na moru zarobili gusari pa treba platiti otkupninu. Ili dođu do zlata koje treba prebaciti u Hrvatsku, ali nemaju kod sebe novca za carinu. Pa onda taj novac traže od svojih žrtava', kaže gđa Ankica.

Pritom su spremni i na cjenkanje. 'On meni napiše da treba četiri tisuće eura, a ja njemu odgovorim da nemam. Pa me onda pita imam li barem dvije tisuće', smije se gđa Ankica.

No, od nje prevaranti koji se skrivaju iza lažnih profila nisu dobili ni novčića. Neke od njih zavlačila je i nekoliko mjeseci. Kad shvate da je nisu uspjeli nasamariti, već suprotno, da su oni ti koji su nasamareni, najčešće brišu profil ili joj javljaju da im je profil hakiran, odnosno da je netko drugi umjesto njih slao ljubavne i druge poruke.

No, to što svako malo neki od njih nestane iz njezina života ne znači da Ankica nema posla jer prevaranata je na Facebooku više nego što itko može zamisliti. 'Navečer stavim mobitel na punjenje i odem na spavanje, a oni se samo lijepe, kao muhe na med. Ujutro već imam nekoliko novih zahtjeva', smije se gđa Ankica.

I tako se njezina misija nastavlja. U ime svih prevarenih žena Ankica nastavlja povlačiti prevarante za nos, u nadi da će tako spriječiti pokoju novu prijevaru. 'Zato sam, na nagovor svog kumčeta, i pristala snimiti film o tome. Reakcije su odlične, dobivam samo pozitivne komentare, zove me čak i ljude koje na poznajem da mi kažu kako je dobro što je netko odlučio progovoriti o ovoj temi', kaže naša sugovornica.

A da je o spomenutom problemu itekako potrebno govoriti, potvrđuju i svakodnevna policijska izvješća o prijevarama starijih osoba putem interneta, najčešće upravo na način na koji 'operiraju' i 'klijenti' gđe Ankice. Bjelovarska policija upravo ovih je dana izvijestila o dvije nevjerojatne prijevare u kojima su starije žene ostale velikih količina novca. Jedna od njih prevarantima je uplatila 28 tisuća eura, a druga čak 70 tisuća.

Zbog učestalosti ovakvih prijevara, Ministarstvo unutarnjih poslova RH pokrenulo je i internetsku stranicu Web Heroj na kojoj se građani mogu informirati o najčešćim oblicima online prijevara i načinima kako se zaštiti od prevaranata.

Streljaštvo i ples oko šipke: Ovaj otac spojio je svoja dva hobija u novi 'sport'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije