Blagdansko vrijeme, puni stol i ugodno društvo često vode ‘otpuštanju kočnica’. Hedonistički pak pristup trpezi nerijetko rezultira nepotrebnim tegobama koje se mogu javiti ukoliko pretjeranim kalorijama opteretimo organizam. No, samo par preinaka bez većeg suzdržavanja od bogate uskršnje ponude može osigurati uživanje bez neželjenih posljedica.
- Blagdansko vrijeme je u stvari idealno da se, kako su svi doma, isplaniraju svi obroci – doručak, ručak i večera, ali i međuobroci koji su ključni u izbjegavanju prejedanja jer osiguravaju da se manje jede za glavne obroke., objašnjava Mirela Marić mag. nutricionizma i voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine u Poliklinici Nemetova te dodaje kako to dakle ne znači uskraćivat si hranu, dapače bolje je dati si oduška ali jesti uravnoteženo u smislu raznovrsnosti.
Povrće na stol
Za raznovrsnost je posebno u proljeće najbolje posegnuti za nečim iz šarene ponude povrća i voća.
- Uskršnji doručak ima posebno mjesto u mnogim obiteljima pa si, osim ako osoba nema problema sa šećerom ili kolesterolom, svatko može dopustiti veći unos kalorija. No, savjetovala bih veće količine šunke i kruha zamijeniti većim unosom povrća poput rotkvice ili mladog luka te sirom i vrhnjem., objašnjava Marić dodavši kako je dobra opcija i šunku zamijeniti puretinom.
Dodatni unos tekućine također će onemogućiti pretjerivanje s kalorijama, no trebalo bi i tu biti oprezan te slatke sokove zamijeniti cijeđenim.
Cijeđeni sokovi
- Preporuča se do dvije litre vode dnevno što će ujedno smanjiti i potrebu za hranom, kao i međuobroci koji bi najbolje trebali biti voćni, a smatram i da je bolje kupovne sokove zamijeniti cijeđenim., objašnjava nutricionistica Marić te zaključuje da ukoliko ipak dođe do prejedanja tijekom dana, jedna od boljih opcija je večeru zamijeniti laganim obrokom ili čak samo jogurtom.
- Najvažnije je prije spavanja izbjegavati veću količinu ugljikohidrata, šećera i naravno alkohola kako se ne bi poremetio san, a idealno bi bilo negdje u toku dana ukomponirati i fizičku aktivnost poput lagane šetnje.
Umjerenost za stolom spriječit će želučane tegobe
!['11.03.2010., Zagreb-Restoran Bon apetit,jela za uskrsnu kuharicu koja je pripremio kuhar Berislav Lackovic. Sunka u kruhu. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'](/media/img/ab/3a/a6c103667cfb2694e5c6.jpeg)
Uravnotežena prehrana ne znači uskraćivanje već dapače raznolikost koja će omogućiti da ne prejeramo i opteretimo organizam
Komentara 3
Umjerenost i pravilna ishrana su ključ za Važe zdravlje i vitka linija.Ako želite vtka linija bez dijete i gladovanje pogledajte na Web portalu http://jovanov.net gdje ćete pronaći dobar savjet kako da to postignete.
![Aristarh Avatar Aristarh](/media/img/71/9d/2fa841d2ed3b39f0ad31.jpeg)
Životinje hranjene ograničenim količinama hrane DOKAZANO duže žive od onih koje slobodno jedu koliko im volja. Isto vrijedi i za ljude.
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Opce je poznato da veliki unos ugljikohidrata stvaraju nadutosti podizu razinu secera,stoga se slazem da treba uvesti u prehranu vise salate,sa vocem ne pretjerivati jer ima u sebi veliku dozu secera,a masnoce svesti na neophodni minimum,ali moramo priznati da Uskrsni stol ,bez kruha i sunke,barem kod nas prosto je nezamisliv,zato prepustite se i uzivajte ,a sutra pojedite dobru salatu i laganu juhu ,provedite dan bez slatkisa tek mozda jabuka i problem je rijesen,,,