Za mnoge nema boljeg doručka od tvrdo kuhanog jaja, ali može biti poprilično teško svaki put ih napraviti savršenima. Također, ona daju poseban okus salatama ili se mogu koristiti u jelima poput ramena – ali kako postići da budu uvijek ukusna? Budimo iskreni, nitko ne želi gumeni bjelanjak ili premalo kuhano jaje, prenosi Mirror.
Stručnjakinja za kuhanje Martha Stewart na svojoj web stranici kaže da je priprema najvažnija stvar kako bi se osigurala savršena tvrdo kuhana jaja svaki put. Ona je svoj savjet označila kao ''čudo od jednog sastojka'', a sve što trebate da napravite savršena jaja su jaja, dovoljno veliki lonac i voda – zvuči jednostavno, zar ne?
VEZANI ČLANCI:
Preporučila je da jaja budu sobne temperature jer će to spriječiti da bjelanjci postanu gumenasti. A za ovaj trik starija jaja puno su bolja od svježih koja je teže guliti nakon kuhanja. Na ovaj način možete uštedjeti novac i iskoristiti jaja koja su već u vašoj kuhinji, umjesto da kupujete nova. Kada kuhate jaja, počnite tako što ćete izvaditi stara jaja iz hladnjaka i ostaviti ih 30 minuta na sobnoj temperaturi. Martha je rekla: ''Ovo će pomoći da bjelanjci ostanu mekani i olakšat će vam guljenje kuhanih jaja.''
Kada su jaja spremna, stavite ih u lonac s dovoljno hladne vode da ih potpuno prekrije. Potom je potrebno lagano zakuhati vodu na srednjoj vatri, a zatim, kada voda zavrije, poklopiti je i maknuti sa štednjaka. Ostavite da odstoji 12 minuta u posudi prije ispiranja hladnom vodom.
VEZANI ČLANCI:
I, ako mrzite guliti jaja, ova metoda to zapravo čini puno lakšom, jer sve što trebate učiniti jest lagano lupkati gornjim i donjim dijelom jajeta o dasku za rezanje, a zatim ih nježno valjati dlanom ruke da ljuska počne pucati. Nakon što ste očistili ljusku, možete ih poslužiti po želji u obroku po vašem izboru. A kada je u pitanju njihovo pohranjivanje, Martha je rekla: ''Kako biste osigurali da jaja ostanu dobra, pričekajte da se potpuno ohlade prije pohranjivanja."
Mogu biti vrlo korisna: Četiri načina na koja možete koristiti jaja u kućanstvu, a nije za jelo