Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nekoliko je znakova

Vaš automobil bi vas mogao razboljeti: Pripazite na ove stvari!

Shutterstock
27.06.2024.
u 15:30

Jedna vozačica ispričala je da su joj se pojavili simptomi poput umora, bolova u tijelu, krvarenja iz nosa, te gubitka kose

 

Neki vlasnici automobila prijavljuju osjećaj umora, mučnine i vrtoglavice od vožnje svojih vozila. Jedna vozačica na Instagramu, @Livingwellwithelle, čak tvrdi kako joj je vožnja automobila izazvala 'krvarenje iz nosa i pretjerano opadanje kose', piše Mirror. 

 

"2021. sam kupila auto... Nakon što sam ga vozila 2,5 godine, ovo su simptomi koje sam iskusila: ekstremni umor, iscrpljujući pritisak, bol u ključnoj kosti i vratu, krvarenje iz nosa, mučnina i gubitak kose. Moj muž je iskusio sve ove simptome osim gubitka kose i boli u ramenima/vratu. Nikada u životu nisam imala krvarenje iz nosa, ali mi se to odjednom počelo događati nakon što sam mnogo puta ispuhala nos", navela je.

VEZANI ČLANCI:

Iako Elle nije precizirala koju je točno marku automobila vozila, rekla je: "Nije bilo teško i isprva sam za to okrivila vremenske uvjete. Ali sve je prestalo otkako smo prodali auto. Jesam li sigurna da je automobil uzrokovao ove simptome? Nisam 100% sigurna ni u što. Je li to vjerojatno? Naši su simptomi nestali nakon što smo ga prodali prije pet mjeseci", dodala je.

U odjeljku za komentare, Laura_r0ci0 je predložila: "Ti simptomi zvuče kao izloženost plijesni ili trovanje teškim metalima! Wow." Drugi korisnik, po imenu Lasteere, tvrdio je: "Mojoj sestri i šogoru dogodilo se nešto slično. Poslali su auto na popravak i na kraju je bio plijesni posvuda." Korisnik Codywilshire je komentirao: "Tako sam sretan što se sada osjećate bolje. To je ono što je najvažnije."

Stručnjaci za automobilizam u Nationwide Vehicle Contracts istražili su zašto bi vozači mogli oboljeti od vožnje automobila. Tvrde da takvi simptomi s kojima se Elle suočila mogu biti uzrokovani nakupljanjem plijesni u sustavu grijanja i ventilacije vozila. Plijesan nije samo ružan problem, već predstavlja i stvarnu prijetnju zdravlju i sigurnosti. Plijesan ima potencijal otpuštanja štetnih spora unutar vašeg vozila, što može dovesti do raznih zdravstvenih problema.

GALERIJA: Mehaničari otkrivaju 5 automobila s kojima nećete prijeći ni 160 tisuća kilometara! 

1/7

Toplina i vlaga savršeni su faktori za rast plijesni. Provjerite sve presvlake u vašem automobilu, ima li mogućih curenja i provjerite radi li vaš klima uređaj ispravno jer automobili bez odgovarajuće ventilacije mogu akumulirati ustajali zrak, dodatno potičući taloženje i rast plijesni. Evo kako možete uočiti znakove moguće plijesni u vašem automobilu.

Više od sezonskih alergija: Ako primijetite da se simptomi slični alergijama povećavaju, to bi mogla biti potaknuto skrivenom plijesni u vašem vozilu. Svrbež očiju, šmrcanje i kašalj uobičajeni su simptomi alergije, međutim, ako putnici ili vozači osjete pojačane simptome, stručnjaci upozoravaju da provjere ima li u vozilima plijesni. Rano prepoznavanje ovih simptoma može biti ključno za sprječavanje daljnjih bolesti.

Omogućite cirkulaciju svježeg zraka: Vožnja s otvorenim prozorima automobila može pomoći u prozračivanju vašeg vozila svježim zrakom i spriječiti bolesti ako je ventilacijski sustav vašeg automobila kontaminiran. Udisanje čestica plijesni može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme, pa ako mislite da bi vaš automobil mogao biti u opasnosti od plijesni, najbolje je provjetravati automobil što je više moguće svježim zrakom.

VEZANI ČLANCI:

Potražite vidljivu plijesan: Nakupljanje plijesni u vozilima može biti skriveno, ali vozači trebaju biti oprezni s očitim znakovima problema. Uobičajena mjesta na kojima se plijesan može pojaviti u automobilima su presvlake, strop i podne prostirke. Plijesan se brzo razvija, pa često provjeravanje skrivenih mjesta u vašem vozilu može spriječiti daljnji brzi rast i štetu.

Provjerite filtar zraka u kabini: U filtrima zraka u kabini pronađena je plijesan, pa stručnjaci predlažu da redovito provjeravate filtar vozila, čak i ako ne primjećujete nikakve simptome ili neugodne mirise. Plijesan se može nakupiti u zračnom filtru, što uzrokuje bolest zbog kruženja zraka u vozilu koja širi plijesan. Čestim provjeravanjem zračnog filtra u automobilu uhvatit ćete plijesan prije nego što postane zdravstveni rizik.

Redovito čistite unutrašnjost automobila: Uobičajeno je da plijesan raste i zalijepi se za tkanine. Čestim čišćenjem sjedala i unutrašnjosti vozila održavate čistoću i higijenu vozila, čime se sprječava stvaranje i širenje plijesni. Čišćenjem vašeg automobila uklanjaju se nakupljene bakterije i klice koje mogu pridonijeti razvoju plijesni.

Ove stvari izvadite iz automobila kad je velika vrućina. Mogu eksplodirati!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije