PROMO

Događanje u srcu Slavonije koje ovo ljeto ne smijete propustiti!

Đakovački vezovi
Foto: Državna ergela Đakovo/Silvija Butković
1/8
29.05.2019.
u 10:20

Vez naroda, kultura i tradicija na jednom mjestu, u „Srcu Slavonije” – Đakovu! Posjetite ovogodišnje 53. Đakovačke vezove od 21. lipnja do 7. srpnja 2019.

Đakovački vezovi, najveći hrvatski tradicionalni festival i simbol očuvanja tradicijske baštine

Kad pod vrelinom srpanjskoga sunca zrele glave zlatnog klasa povijaju glave, Slavonca sjećanja u prošlost vrate i priča priču više od pola stoljeća dugu. Ispričat će Slavonac svakom putniku namjerniku priču kako se cile godine radilo al' se i svetkovalo, blagovalo, gizdalo i slavilo! Gizdalo se najviše upravo početkom srpnja kada su daleke 1967. godine u Đakovu održani prvi Đakovački vezovi. Odjenula bi žena Slavonka najsvečanije ruvo, okitila vrat dukatima, zabljesnula zlatovezom pa zapjevala i pociknula – u povorci, u kolu, da je sav svit vidi!

A vidi svijet – nadaleko poznate Đakovačke vezove svake godine posjećuju i prate tisuće gostiju iz Hrvatske i inozemstva. Izvezli su Vezovi kroz 53 godine neraskidiv vez što spaja đakovačko, ali i nacionalno blago – lipicance, katedralu Sv. Petra i običaje ovoga kraja.

Foto: TZG Đakova/Maja Muškić

Tradicionalna slavonska gostoljubivost i raširene ruke svakom tko dođe u ovu ravnicu ogledaju se i u tome što su Vezovi od prošle godine dobili zemlju partnera. Ove godine to je Slovačka Republika. Svi gosti Đakovačkih vezova tako će moći uživati u slovačkom folkloru i običajima.

Đakovački spoj filma, kazališta, glazbe i plesa

Mali vezovi, Pučko crkveno pjevanje, Svečano otvorenje, Đakovština u pjesmi i plesu, nastupi gostujućih skupina, Svečana povorka ulicama Đakova, Međunarodna smotra folklora, Smotra folklora Hrvatske, Smotra folklora Slavonije i Baranje te program zatvaranja „Slavonijo zemljo plemenita” uz Izbor najbolje nošenog narodnog ruha glavni su i sastavni dio Đakovačkih vezova.

U sklopu Đakovačkih vezova održavaju se i Bonavita u Trnavi – natjecanje nategača i dodjeljivanje nagrada najboljim vinima, zatim Gastrofest: kulinijada, degustacija i konzumacija fiša i čobanca, pa Međunarodni etno film festival „Srce Slavonije”, a ljubitelji konjičkog sporta zadovoljstvo nalaze na hipodromu gdje se svake godine održava međunarodno konjičko natjecanje.

Foto: TZG Đakova/Maja Muškić

Tradicija u duhu Slavonaca

Manifestacija Đakovački vezovi prvenstveno njeguje i održava tradiciju i izvornost ovoga kraja, ali i ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva (narodno ruho, narodni ples, tradicijsko češljanje, konjogojstvo, gastronomiju). U manifestaciji sudjeluje čitav grad, svijest o važnosti ove manifestacije i kulturno-umjetničkom značaju ukorijenjena je u svim stanovnicima ovoga kraja i ta svijest se ne smanjuje, na što smo vrlo ponosni.

HTZ

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ĐAKOVA

TURISTIČKA ZAJEDNICA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

GRAD ĐAKOVO

ĐAKOVAČKI VEZOVI

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije