ŠTETAN OKOLIŠ

Voda - izvor života za žednu i umornu kožu

DETOKS
16.09.2010.
u 08:00

U koži do gubitka vode dolazi zbog nekoliko razloga, ali prvenstveno zbog gubitka estrogena te štetnog utjecaja okoliša

Voda je dio naše svakodnevice, a čini i čak 70 posto organizma. Bez nje organizam ne može funkcionirati jer ona sudjeluje u gotovo svim metaboličkim procesima. Prenosi hranjive supstancije, pročišćava (pomaže u uklanjanju toksina), razgrađuje, zasićuje i smanjuje osjećaj gladi. Posebno blagotvoran učinak ima na kožu: čisti je, masira, učvršćuje i tonificira, opušta te pospješuje dinamiku obnove stanica. Voda je pokazala brojne pozitivne učinke u liječenju različitih kožnih oboljenja, osobito kod težih kroničnih bolesti, gdje su zabilježeni čudesni rezultati. Stoga je, nakon ljeta, kada je koža bila izložena suncu, a prije zime, potrebno kožu maksimalno nahraniti i pripremiti na suh zrak, grijanje te hladnoću.

Ako tijelu nedostaje voda, stanice ubrzano stare i odumiru. U koži do gubitka vode dolazi zbog nekoliko razloga, ali prvenstveno zbog gubitka estrogena te štetnog utjecaja okoliša. Zbog nedostatka vode koža gubi napetost i elastičnost, postaje mlohava, naborana i beživotna.

Unošenjem barem osam čaša vode dnevno zadovoljavamo potrebe organizma, ali ne i kože. Naime, koža većinu vode ne može zadržati u stanicama pa je moramo nadoknaditi određenim preparatima koji poboljšavaju hidrataciju. U kremama za svakodnevnu njegu dobrodošli su prirodni ovlaživači kože kao što su alge, liposomi, ceramidi, esencijalne masne kiseline i antioksidansi poput vitamina C i E.

I neke kiseline povoljno djeluju na regulaciju vlažnosti kože, naročito AHA, BHA i hijaluronska kiselina.

Odličan učinak imaju kreme s liposomima. Zahvaljujući svojoj strukturi, lako prodiru u dublje slojeve, u čemu jest njihova najveća važnost. Puno se govori i o esencijalnim masnim kiselinama koje opskrbljuju kožu vodom i ublažuju crvenilo, osobito kod akni i različitih ekcema. Od velike pomoći dehidriranoj koži bit će i vitamin C koji je snažan antioksidans, a kožu štiti od utjecaja slobodnih radikala iz atmosfere, ultraljubičastih zraka, sprečava isušivanje kože, odnosno hidratizira. Drugi važan saveznik je vitamin E koji je također antioksidans, a njegova primarna uloga je zaštita masnih kiselina od oksidacije. Neizostavna je komponenta većine proizvoda za zaštitu od sunca, a sam po sebi je zaštita od svjetlosti, ima faktor zaštite 3. Sprečava nastanak sunčanih pjega, štiti kožu od isušivanja i nastanka bora. Stoga je dobro opskrbiti kožu vitaminom E nakon sunčanja kako bi se spriječio štetan utjecaj UV zračenja.

Čest sastojak hidratantnih krema je urea, koja je sastavni dio hidrolipidnog omotača kože s važnom ulogom ovlaživanja u rožnatom sloju kože. Osim jake sposobnosti ovlaživanja, urea djeluje i protuupalno.
 
Kožu je najbolje hidratizirati nakon tuširanja, kada omekša, a nikako je nemojte posušiti trljajući se ručnikom. Višak vode nježno utapkajte, zatim obilno nahranite njegujućim sredstvom.  

Ključne riječi

Komentara 1

MA
martina100
11:56 22.09.2010.

ako želimo imati lijepu kožu i kasnije moramo je njegovati i danas...dodajte profil savršena forma i saznajte sve o prirodnoj kozmetici bogatoj antioksidansima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?